• Посилання скопійовано

Мінекономіки попросило українські банки не блокувати фінансування експорту

Мінекономіки закликало українські банки підтримати українську економіку під час війни шляхом фінансування експорту українських товарів, робіт та послуг на світові ринки

Мінекономіки попросило українські банки не блокувати фінансування експорту

Міністерство економіки України закликало українські банки підтримати українську економіку під час війни шляхом фінансування експорту українських товарів, робіт та послуг на світові ринки.

Міністерство економіки спільно з Національним Банком України напрацювали механізм, який дозволяє видавати доступні кредити на виконання експортних контрактів без застави під страхове покриття Експортно-кредитного агентства (ЕКА)

Про це під час наради зі стратегічних питань розвитку та підтримки експорту товарів і послуг українського походження повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.

«Основними задачами під час війни для нас є перезапуск економіки. У першому півріччі ми маємо падіння експорту на 24%. Тому зараз ми працюємо саме над стимулюванням експортних операцій. Дуже хочеться, щоб комерційні банки допомогли в цьому і замість депозитних сертифікатів НБУ вкладались в кредитування реального сектору економіки», – зазначила Міністр економіки Юлія Свириденко.

Оскільки для банків в умовах війни кредитування експортерів під заставу майбутньої виручки за експортним контрактом – це високо ризикова операція, уряд пропонує  підтримати експортерів через механізми і продукти Експортно-кредитного агентства, які допоможуть страхувати ризики для банків.

Механізм портфельного страхування кредитів, виданих на виконання експортних контрактів був запущений ЕКА в червні цього року. Сьогодні за цією програмою фінансову підтримку експортоорієнтованого бізнесу надають «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк». Ними вже було профінансовано страхування 24 кредитних контрактів на 70 млн грн, що надало можливість здійснити експорт на 323,5 млн грн. Тобто кожна гривня, вкладена у ці продукти, фінансує майже 5 грн реального експорту. 

«Програма передбачає страхування кредитів під експортні контракти в національній або іноземній валюті на суму до 20 млн грн терміном до одного року. Такий кредит може видаватися на умовах Державної програми підтримки бізнесу “Доступні кредити 5-7-9”. Але кредит може бути використаний виключно на виконання договору  зовнішньоекономічної діяльності. Тобто у позичальника на руках вже має бути укладений експортний контракт. Страхується лише основний борг за кредитами, без відсотків. Також, за умовами програми ми можемо  страхувати раніше видані кредити на виконання експортних угод. 

Страхується ризик невиконання експортером умов кредитного договору в частині погашення тіла кредиту та/або відсотків за ним. Це захищає банки від неплатежів й допомагає банківській системі залишатися стійкою та дієвою», – пояснив в.о. голови правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» Руслан Гашев.

Менше ніж за три місяці діяльності Програма демонструє позитивний економічний ефект. Так, на кожну гривню страхової відповідальності ЕКА було підтримано 5 гривень нового експорту українських виробників. 

На зустрічі, де презентувалась програма, були присутні, як представники державних банків («Ощадбанк», «Приватбанк», «Укрексімбанк» та «Укргазбанк»), так і комерційних (ОТП Банк, ПУМБ, «Укрсиббанк», «Кредобанк», «Таскомбанк», «Райффайзен Банк», «Креді Агріколь банк»).

В Уряді та ЕКА сподіваються, що всі без винятку фінустанови долучаться до програми доступного кредитування для експортерів під страхове покриття Експортно-кредитного агентства. Ми будемо обов’язково інформувати читачів про включення банків до програми допомоги українським експортерам.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»