• Посилання скопійовано

Як Раді пропонують боротися з тіньовим експортом товарів: новий законопроєкт

Законопроєктом №8166-1 пропонується запровадити за рішенням КМУ режим експортного забезпечення з визначенням переліку конкретних товарів та мінімальних експортних цін на такі товари, терміну дії та розміру ставки для розрахунку суми грошового забезпечення

Як Раді пропонують боротися з тіньовим експортом товарів: новий законопроєкт

15 листопада у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8166-1 "Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» щодо запровадження режиму експортного забезпечення". Метою його  є боротьба із тіньовим експортом товарів.

Зауважимо, що цей законопроєкт є альтернативним до законопрєкту №8166, яким пропонувалося запровадження режиму попередніх експортних депозитів з метою регулювання платіжного балансу України при експорті товарів, які класифікуються за кодами товарів згідно УКТ ЗЕД 1001 (пшениця), 1003 (ячмінь), 1005 (кукурудза), 1201 (соя), 1205 (ріпак), 1206 (насіння соняшнику), 1512 (олія), 2306 (макуха та шрот). Про це ми писали тут.

Законопроєктом №8166-1 пропонується передбачити можливість запровадження за рішенням КМУ режиму експортного забезпечення з визначенням переліку конкретних товарів та мінімальних експортних цін на такі товари, терміну дії та розміру ставки для розрахунку суми грошового забезпечення.

Експорт товарів, визначених КМУ, здійснюватиметься за умови, що митна вартість, зазначена у митній декларації, не перевищує суму (ΣЛіміт), обчислену за такою формулою:

ΣЛіміт = ГрошЗаб – ВідкритОперації + ОвердрафтЕк, де:

ГрошЗаб - сума грошового забезпечення повернення виручки в іноземній валюті, яка розраховується за формулою ПопРах*100%/ СтавкГз, де:

ПопРах - сума грошових коштів, що обліковується на рахунку зі спеціальним режимом використання відкритого в установленому порядку в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Умови відкриття рахунку мають передбачати порядок перерахунку коштів з рахунку для виплати суми пені, яка може бути нарахована у випадку порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів та повернення цих коштів (їх частини) з цього рахунку суб’єкту зовнішньоекономічної діяльності, якщо це не призведе до від’ємного значення показника ΣЛіміт.

СтавкГз - ставка грошового забезпечення у відсотках, визначена Кабінетом Міністрів України.

ВідкритОперації – сума операцій платника податків - суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту, визначена у митних деклараціях, за якими не завершено здійснення розрахунків (валютного нагляду) за операціями з експорту.

ОвердрафтЕк – сума, яка розраховується за такою формулою: ОвердрафтЕк = ВалВир / 2 + 15 * Податки * 100% / СтавкГз, де:

∑ВалВир – сума операцій платника податків - суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту, вказана у митних деклараціях, по яким в двох попередніх календарних роках відповідно до законодавства було завершено здійснення валютного нагляду банками України, що обслуговують такого платника податку, розрахована в національній валюті України за офіційним курсом НБУ на останній день попереднього року.

Податки - загальна сума податків, зборів, платежів які відповідно до ПКУ використовуються для зарахування у виконання мінімального податкового зобов’язання такого суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності сплачених платником податку протягом попереднього податкового (звітного) року, а для новостворених платників податків – протягом попередніх 12 податкових ( звітних) місяців.

Якщо на дату митного оформлення за операціями з експорту товарів, розрахунки за такою операцією завершені (сплачені кошти у вигляді авансу), митна декларація оформлюється без дотримання вимог ΣЛіміт, на суму, яка дорівнює сумі розрахунків за такою операцією.

У разі порушення суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності граничних строків розрахунків за операціями з експорту, грошові кошти, що обліковуються на рахунку зі спеціальним режимом використання, відкритого в установленому порядку в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, є джерелом погашення пені за порушення таким суб’єктом строку розрахунків, відповідно до Закону «Про валюту і валютні операції».

У разі прийняття цей Закон набере чинності через місяць з дня його опублікування, крім пунктів 4 та 5 цього розділу, які наберуть чинності з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»