• Посилання скопійовано

Наразі ДПС не вноситиме нових змін до ПКУ щодо застосування ставок ЄП i порядку реєстрації платників ПДВ

Лист ДПСУ від 26.12.2011 р. №8362/6/15-2316 «Щодо пропозицій по внесенню змін до Закону України від 04.11.2011 р. №4014-IV «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітност»

До ДПСУ надійшли пропозиції щодо внесення змін до Закону від 04.11.2011 р. №4014-IV «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності».

Запропоновані зміни до ПКУ щодо застосування ставок 3% та 5% ЄП та порядку реєстрації як платника ПДВ стосовно їх неоднозначного тлумачення (на думку авторів звернення) ДПСУ не підтримує, виходячи з такого, що згідно із пп. «г» пп. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ ставка ЄП, визначена для третьої і четвертої груп у розмірі 3%, може бути обрана платником ЄП, що застосовує ставку ЄП у розмірі 5%, у разі постачання ним послуг (робіт) платникам ПДВ і якщо обсяг такого постачання за останні 12 к.м. сукупно перевищує обсяг, визначений п. 181.1 ст. 181 р. V ПКУ, та реєстрації такого платника ЄП платником ПДВ у порядку, встановленому р. V ПКУ, шляхом подання заяви щодо зміни ставки ЄП не пізніше ніж за 15 К.Д. до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ.

Тож, платники ЄП, що застосовують ставку 5%, при перевищенні сукупних обсягів постачання послуг (робіт) за останні 12 к.м. 300 тис. грн обов’язковій реєстрації платником ПДВ не підлягають.

П. 183.4 ст. 183 ПКУ визначено, що у разі зміни ставки ЄП відповідно до пп. «г» пп. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.2 ст. 182 ПКУ.

При цьому платники ЄП третьої та четвертої груп, які застосовують ставку 5% та здійснюють виключно постачання послуг платникам ПДВ, обсяги яких за останні 12 к.м. сукупно перевищують 300 тис. грн, можуть за власним бажанням зареєструватися платниками ПДВ та здійснити перехід на ставку ЄП у розмірі 3% з календарного кварталу, що настає за кварталом, в якому обсяги постачання послуг платникам ПДВ перевищили 300 тис. грн.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»