• Посилання скопійовано

Порядок анулювання реєстрації юрособи як платника ПДВ через відсутність за місцезнаходженням

Який порядок анулювання реєстрації юрособи як платника ПДВ у разі отримання від держреєстратора відомостей про відсутність юрособи за її місцезнаходженням?

Анулювання реєстрації особи як платника ПДВ регулюється статтею 184 розділу V ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями та відбувається у порядку, встановленому Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1394 (далі — Положення).

Відповідно до пп. «ж» п. 184.1 статті 184 ПКУ анулювання реєстрації особи як платника ПДВ відбувається, у разі якщо в ЄДР є запис про:

— відсутність юрособи або фізособи за її місцезнаходженням (місцем проживання);

— відсутність підтвердження відомостей про юрособу.

Порядок внесення до ЄДР запису про відсутність юрособи за її місцезнаходженням (143 відомість) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юрособу (144 відомість) визначено статтею 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон). Згідно з нормами цієї статті зазначені записи вносяться до ЄДР за ініціативою держреєстратора або за ініціативою органу ДПС.

Відповідно до частини 11 статті 19 Закону юрособа зобов’язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, наступного за датою держреєстрації, починаючи з наступного року, держреєстратору для підтвердження відомостей про юрособу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юрособу.

У разі ненадходження в установлений строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юрособу держреєстратор зобов’язаний надіслати рекомендованим листом протягом 5 робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юрособі повідомлення щодо необхідності подання держреєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі надходження держреєстратору від органу ДПС повідомлення встановленого зразка про відсутність юрособи за її місцезнаходженням, держреєстратор зобов’язаний надіслати рекомендованим листом протягом 5 робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юрособі повідомлення щодо необхідності подання держреєстратору реєстраційної картки.

У разі неподання юрособою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юрособу держреєстратор повинен внести до ЄДР запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей за датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юрособу.

Якщо держреєстратору повернуто рекомендованого листа, держреєстратор повинен внести до ЄДР запис про відсутність юрособи за її місцезнаходженням.

Якщо відомості, які підлягають внесенню до ЄДР, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін (частина 1 статті 18 Закону).

Згідно з п. 5.1 пункту 5 розділу V Положення органи ДПС здійснюють постійний моніторинг платників ПДВ, включених до реєстру платників ПДВ, та приймають рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ у разі існування законодавчих підстав, визначених пунктом 184.1 статті 184 розділу V ПКУ.

Відповідно до пп. 5.2 розділу V Положення рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою органу ДПС приймаються за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей). У цьому випадку такими документами (відомостями) є повідомлення держреєстратора, відомості з ЄДР щодо наявності запису про відсутність юрособи або фізособи-підприємця за місцезнаходженням (місцем проживання) чи запису про відсутність підтвердження відомостей про юрособу.

Після отримання від держреєстратора відомостей щодо внесення до ЄДР запису про відсутність юрособи за її місцезнаходженням або запису про відсутність підтвердження відомостей про юрособу стосовно кожного такого платника податку підрозділ реєстрації та обліку платників податків протягом одного дня з дня отримання відомостей готує проект рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою №6-ПДВ. Рішення разом із документами, що підтверджують наявність підстав для анулювання реєстрації особи як платника ПДВ, передається до комісії з проведення анулювання реєстрації платників ПДВ.

Окрім того, після отримання від держреєстратора відомостей про внесення до ЄДР запису про відсутність юрособи за її місцезнаходженням або запису про відсутність підтвердження відомостей про юрособу, підрозділ реєстрації та обліку платників податків повідомляє про це всі зацікавлені структурні підрозділи органу ДПС.

Також наявність в ЄДР запису про відсутність юрособи за вказаним її місцезнаходженням є однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юрособи, що не пов’язано з банкрутством юрособи (частина друга статті 38 Закону). Протягом десяти днів структурні підрозділи надають висновки щодо доцільності подання позову про прийняття судового рішення про припинення та документи (довідки), необхідні для звернення до суду (довідку про відсутність заборгованості, інформацію від фінансових установ, митних органів та інших контролюючих органів, яка підтверджує відсутність здійснення господарської діяльності тощо).

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»