• Посилання скопійовано

Обкладення ПДВ операцій з придбання у резидента рекламних послуг повіреним-резидентом для довірителя-нерезидента

Який порядок обкладення ПДВ операцій з придбання у резидента на митній території України рекламних послуг повіреним-резидентом для довірителя-нерезидента за договором доручення?

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ст. 185 р. V ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Згідно з пп. «є» п. 186.3 ст. 186 р. V ПКУ місцем надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому пункті, зокрема рекламних послуг, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. Відповідно до п. 189.4 ст. 189 р. V ПКУ базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

Оскільки місцем постачання резидентом — платником ПДВ рекламних послуг повіреному-резиденту є митна територія України, то операція з постачання таких послуг є об’єктом обкладення ПДВ. Дата збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 і ст. 198 ПКУ.

Оскільки місцем постачання придбаних рекламних послуг повіреним — резидентом довірителю — нерезиденту є місце постачання їх за межами митної території України, то зазначена операція не є об’єктом обкладення ПДВ, а тому повірений-резидент не має права на формування податкового кредиту при придбанні таких послуг.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»