• Посилання скопійовано

Закордонні аліменти, як правило, оподатковуються

Мій чоловік був іноземцем. Ось вже майже рік, як ми розлучилися, і він виїхав на свою Батьківщину. Проте він щомісяця надсилає кошти на утримання нашої дитини. Чи оподатковуватимуться такі аліменти?

Як правило, так, але можуть бути винятки. Відповідно пп. 165.1.14 ПКУ не включають до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно з нормами Сімейного кодексу України, за винятком виплати аліментів нерезидентом, незалежно від їх розмірів, якщо інше не встановлене міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

Згідно з пп. 170.11.1 ПКУ у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15% або 17% згідно з п. 167.1 ПКУ.

Отже, Вам як отримувачу аліментів слід поцікавитися, чи є відповідний міжнародний договір між урядом України та урядом країни, резидентом якої є Ваш чоловік, та умовами такого договору. За його відсутності слід включити ці суми аліментів до складу загального річного оподатковуваного доходу, подавши до 1 травня 2012 року декларацію, та сплатити податок до бюджету.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»