• Посилання скопійовано

Право на витрати за операціями зі спрощенцями з 01.01.2012 є не залежно від групи єдиного податку

Наказ ДПСУ від 15.02.2012 р. №121 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо формування витрат по операціях з фізичними особами — підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування»

ДПСУ наказом №121 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо формування витрат за операціями з фізособами-СПД, які застосовують спрощену систему оподаткування.

Так, ДПСУ зазначила, що починаючи з 01.01.2012 р. юрособи — платники податку на прибуток при визначенні об’єкта оподаткування можуть включати до складу витрат витрати з придбання товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізосіб-СПД, які сплачують єдиний податок незалежно від групи, до якої віднесено фізособу-СПД, за умови, що такі витрати пов’язані з господарською діяльністю платника.

При цьому податкова нагадала, що відповідно до п. 291.4 ст. 291 р. XIV ПКУ фізособи-СПД, які застосовують спрощену систему, поділяються на такі групи:

1) перша група — фізособи-СПД, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють тільки роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять госпдіяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150000 грн;

2) друга група — фізособи-СПД, які здійснюють госпдіяльність з надання послуг, у т.ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1000000 грн (за винятком фізосіб-СПД, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізособи-СПД належать тільки до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи);

3) третя група — фізособи-СПД, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 3000000 грн.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»