• Посилання скопійовано

Як зареєструвати іноземну інвестицію у ДПІ

Нас цікавить порядок «реєстрації» іноземної інвестиції у податковій. Річ у тім, що іноземна інвестиція повинна бути зареєстрована у держадміністрації протягом трьох робочих днів з моменту її фактичного внесення. Проте спочатку така інвестиція має бути зареєстрована у податковій за місцем її фактичного внесення. Термін перевірки документів у податковій займає до 15 днів. Чи унеможливлює такий довгий термін перевірки податковою іноземної інвестиції на її реєстрацію і який конкретний перелік документів слід надати до податкової для максимально швидкого перебігу такої процедури?

Особливості режиму іноземного інвестування на території України, визначені Законом України «Про режим іноземного інвестування» від 19.03.1996 №93/96-ВР (далі — Закон).

Відповідно до ст. 13 Закону, іноземні інвестиції підлягають держреєстрації. Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій затверджено Постановою КМУ від 07.08.96 р. №928 (далі — Положення).

Відповідно до п. 4 Положення, «орган державної реєстрації фіксує дату надходження документів …. Протягом трьох робочих днів починаючи з цієї дати розглядає подані документи і приймає рішення про реєстрацію іноземної інвестиції або про відмову в ній».

На органи ДПС покладається обов’язок підтвердження фактичного внесення іноземної інвестиції та взяття її на баланс підприємства. Порядок підтвердження органами ДПС інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземної інвестиції та векселів, виданих під час увезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, затверджено Наказом ДПА України від 29.06.2005 р. №238 (далі — Порядок).

Згідно з п. 3 вищезазначеного Порядку, «податковий орган розглядає подані документи та в разі потреби перевіряє на місці фактичну наявність майна у векселедавця і протягом 15 календарних днів з дати одержання письмової заяви — робить відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції...».

Перелік документів для підтвердження фактичного внесення іноземної інвестиції та взяття її на баланс підприємства наведено у Порядку затверджено Наказом ДПАУ від 29.06.2005 р. №238.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»