• Посилання скопійовано

Оподаткування доходів при закупівлі сільгосппродукції у населення

Порядок оподаткування доходів, отриманих від продажу сільгосппродукції, визначено у ПКУ. Але за виконання певних умов виплачений фізособам дохід не оподатковують. Перелічимо ці умови.

1. Продаватися повинна сільгосппродукція (включаючи продукцію первинної переробки).

2. Продавцем виступає власник такої продукції.

3. Продукцію вирощено (вироблено) на земельних ділянках, наданих її виробнику в розмірах, установлених Земельним кодексом України, для:

— ведення особистого селянського господарства площею не більше 2,0 га, якщо їх розмір не було збільшено внаслідок отриманої у натурі (на місцевості) земельної частки (паю). Тобто якщо фізособа має ще й земельний пай, право на який засвідчує відповідний сертифікат, то претендувати на звільнення від податку вона не може;

— будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок) площею у селах — не більше 0,25 га;

— ведення садівництва площею не більше 0,12 га;

— індивідуального дачного будівництва площею не більше 0,10 га.

4. Продавець повинен надати покупцеві Довідку про право фізичної особи на одержання доходу від податкового агента без утримання податку за формою №3ДФ. ЇЇ безкоштовно видає сільська рада особисто власнику сільгосппродукції терміном на 5 років.

Продавець сільгосппродукції повинен показати покупцеві оригінал та копію Довідки. А той, своєю чергою, звіряє копію з оригіналом, після чого оригінал залишається у фізособи, а копія — у покупця.

Якщо хоча б одну із зазначених вимог не виконано, то дохід фізособи від продажу сільгосппродукції включають до його загального оподатковуваного доходу та оподатковують за ставкою 15%.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»