• Посилання скопійовано

Оподаткування та звітність

Лист ДПСУ від 27.01.2012 р. №1813/6/15-1316 «Про надання інформації»

ДПСУ роз’яснила проблемні питання, які надходять від членських організацій Федерації професійних спілок.

1. Профспілкові організації згідно з абз. «є» п. 157.1 ст. 157 ПКУ, зареєстровані згідно з вимогами законодавства, вносяться органами ДПС у встановленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ. Відповідно до п. 157.9 ст. 157 ПКУ від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, отримані у вигляді вступних, членських та цільових внесків, відрахувань коштів підприємств, установ і організацій на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань і пасивних доходів, а також вартість майна та послуг, отриманих первинною профспілковою організацією від роботодавця згідно з положеннями колективного договору (угоди), з метою забезпечення умов діяльності такої профспілкової організації. Тож дохід, отриманий неприбутковими організаціями від операційної курсової різниці, підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

2. У разі якщо платник податку — неприбуткова організація, профспілка підпадає під критерії визначення малого (середнього, великого) платника, а саме: виходячи з обсягу доходу з інших джерел, що підлягає оподаткуванню, та її середньооблікової чисельності працівників за звітний (фінансовий) рік, така профспілкова організація має подавати ДПС разом з Податковим звітом про використання коштів неприбуткових організацій і установ відповідну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Принагідно податкова нагадала, що порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, встановлено р. VIII наказу Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів», яким передбачено порядок обліку об’єктів оподаткування, об’єкти оподаткування та строки подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»