• Посилання скопійовано

Право на податкову знижку мають виключно резиденти

Податкова знижка може бути нарахована виключно резиденту, тобто громадянину України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку

Право на податкову знижку мають виключно резиденти

Податкова знижка може бути нарахована виключно резиденту, тобто громадянину України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Податкова знижка може застосовуватися виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податкової соціальної пільги (пп.166.4.2 п.166.4 ст.166 та 164.6 ст.164 Податкового кодексу). При цьому її загальна сума не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст. 164 Податкового кодексу.

Тобто, податкова знижка нараховується тільки в межах розміру заробітної плати, одержаної протягом звітного 2013 року. Інші суми доходів, одержаних платником податку, в розрахунок для визначення суми податку, що підлягає поверненню у зв’язку з наданням податкової знижки, не приймаються.

Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю (само зайняті особи), не мають права на отримання податкової знижки з податку на доходи фізичних осіб щодо свого річного оподатковуваного доходу, одержаного у межах провадження діяльності, тому, що такий дохід не є заробітною платою. Цього права також не мають всі інші особи, які одержують виключно доходи, відмінні від заробітної плати.

Якщо платник податку не скористався правом на отримання податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»