• Посилання скопійовано

Зміни до Податкового кодексу: ні ліберальних, ні жорстоких

Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна прокоментувала ситуацію навколо податкової реформи

Зміни до Податкового кодексу: ні ліберальних, ні жорстоких

На засіданні профільного комітету парламенту 9 грудня 2015 р. розглядалася низка «вкрай актуальних» питань. Наприклад, звільнення від сплати ПДВ електромобілів, які б зубожілі співвітчизники відразу побігли купувати. Наприклад, приведення у відповідність із дійсністю законодавства про оподаткування алкогольного пива (не сезон, як мінімум). І тут — фраза самої Ніни Южаніної: «Зловила себе на думці. Як ми можемо зараз обговорювати податкові зміни, якщо в нас буде прийнято новий Податковий кодекс?» Про це й поспілкувалися.

— Якою є поточна ситуація з підготовкою змін до Податкового кодексу?

 — На засіданні Національної ради реформ був озвучений ряд пропозицій для того, щоб пом’якшити підхід до оподаткування, запропонований Міністерством фінансів. 10 разів наголошувалося на надскладній ситуації у відносинах з МВФ. Було наголошено на тому, що країна може дозволити собі таку лібералізацію, яку може зробити за власні кошти, без підтримки країн-донорів. Запропоновано прийняти компромісний варіант на цьому етапі, що є, тобто на сьогодні, для того, щоб скласти державний бюджет на 2016 рік і щоб країна почала працювати. І далі — дивитися вже по тому, наскільки і що ми собі можемо дозволити зробити.

Названо десь до 20 пунктів, які, власне, незважаючи на те, що Президент нібито має бути осторонь, за його втручання послаблюють фіскальне навантаження, запропоноване в концепції податкової системи, яку ще в березні ми почули від пані Наталки (Наталії Яресько, міністра фінансів України. — Ред.).

В результаті цих перемовин було запропоновано ряд позицій, які необхідно внести до документу, щоб справді почати шлях до детінізації і стабілізації економіки. На мій погляд, це незначні кроки, мені як автору законопроекту 3357 (проекту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації» від 26.10.2015 р., реєстр. № 3357. — Ред.) дуже шкода, що він не може бути в роботі повністю і комплексно. Але із законопроекту 3357 буде взято деякі розділи повністю і деякі частково.

Аналізувати ми зможемо тоді, коли побачимо закінчений документ, який буде наданий Міністерством фінансів. І орієнтуватися, і працювати над ним далі в сесійній залі. Єдине, що я хочу сказати: документ, який запропонований урядом, неприйнятний ні вчора, ні сьогодні. Це нова редакція Податкового кодексу, запізніла і надто складна для сприйняття людьми, що читатимуть документ із 800 сторінок. І майже в останню мить пані Наталка погодилася з цим, що нова редакція Податкового кодексу може бути застосована не раніше, ніж з 1 квітня 2016 р.

— В частині адміністрування чи ставок?

 — Уся. Розумієте, як вона пояснює, в них (уряду. — Ред.) цілісний документ, який і за суттю, і за логікою викладу означає більше, ніж ставки. Коли ми побачимо це «більше, ніж ставки», тоді зможемо говорити. Щоб дотриматися вимог, які були поставлені перед нами і взяті як зобов’язання, Міністерство фінансів все-таки має порахувати бюджет на підставі компромісних ставок. І це буде, я так думаю, в новій редакції Податкового кодексу окремо виписано в перехідних положеннях. Що оце все, 99% тексту, набирає чинності з 1 квітня, але, щоб ми змогли сформувати бюджет, у перехідних положеннях буде зазначатися про встановлення певних ставок.

Взяти цілі розділи з 3357 і вставити в Податковий кодекс, який запропонували, складно. З’їде нумерація, статті. Тому уряду потрібен певний час, щоб напрацювати цей новий документ.

Таких ліберальних змін, які запропоновані в 3357, не буде, але не буде й жорсткого варіанту, запропонованого урядом. Тому варіант називається компромісним.

 — А в частині РРО для спрощенців можете уточнити, чого чекати?

— Ця тема найбільше обговорювалася. Є норма в урядовому законопроекті про те, що друга група має перейти на застосування РРО. По-перше, це не може бути з 1 січня. Це може бути не раніше, ніж з 1 липня 2016 року. По-друге, вартість програмного фіскального забезпечення, яке надаватиме можливість фіксувати всі операції, здійснені підприємцями, буде компенсовано за рахунок бюджетів. Чи місцевих і державного і в якій пропорції – про це поки що нічого не пропонувалося.

 — То все ж таки бюджет буде ухвалено на новій чи старій податковій базі?

— Оскільки з МВФ було досягнуто домовленості, що бюджет приймається на податковій системі, яку запропонувало Міністерство фінансів, і тільки у зв’язку з тим, що існує законопроект 3357, довелося дещо передомовлятися і доводити, що ми дійсно намагаємося боротися з тіньовою економікою і це може бути тільки через лібералізацію, то частину пунктів вдалося хоча б якось пом’якшити. І ця пом’якшена система має бути внесена до зали, ми маємо за неї голосувати. В цій пом’якшеній системі, в певному розділі, буде прописано, що сама редакція Податкового кодексу набере чинності з 1 квітня 2016 року, але в перехідних положеннях буде вказано про ставку ПДФО, про ставку податку на прибуток із наданням інвестиційної знижки в розмірі 30% від вартості придбаних основних засобів і не більше 50% отриманого прибутку у звітному періоді.

Компромісні варіанти справді досягнуті. Я не готова зараз вам доповідати їх, але вони є. Наприклад, компромісним є скасування авансових платежів з податку на прибуток. Цієї норми не було в задекларованих Міністерством фінансів змінах. І є ще низка таких компромісних пунктів.

— Очевидно, що процедура ухвалення податкових змін буде не стандартною. Тобто другого читання не буде, документ потрібно відразу прийняти в цілому?

 — Перше, що запитували в Арсенія Петровича (Арсенія Яценюка, Прем’єр-міністра України. – Ред.): чому сьогодні ми тільки повертаємося до цього питання? Відповіді немає. Які можливості в парламенту, що буде відбуватися – я не коментую. Документ не готовий. Навіть якщо по-людськи поставитися, то треба дві доби для того, щоб знову переробити документ. Це як мінімум. Тому давайте отримаємо документ, а потім будемо говорити. А нам, членам комітету, потрібно два тижні, щоб законопроект прочитати і вносити до нього правки.

-------------------------------------------------------

Нагадаємо, що 30 листопада на сайті Міністерства фінансів України оприлюднено проект нової редакції Податкового кодексу. Докладніше >>>

Докладніше про зміни по усіх основних податках читайте тут: податок на прибутокЄСВПДВ та спрощена система оподаткування.

Окрім того, 9 грудня на сайті Національної ради реформ оприлюднено презентацію компромісного варіанту податкової реформи. Переглянути презентацію можна тут, а новину на цю тему тут

Усе про податкову реформу читайте тут >>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»