• Посилання скопійовано

ДФСУ про віднесення заборгованості до категорії «безнадійної»

Податківці надали роз’яснення щодо визнання заборгованості безнадійною

ДФСУ про віднесення заборгованості до категорії «безнадійної»

ДФСУ у листі від 17.12.2015 р. №27022/6/99-99-19-02-02-15 зазначила: у разі використання резерву для списання активу, такий актив перевіряється на відповідність критеріям безнадійності, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ, та у разі їх невідповідності здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування шляхом його збільшення на суму використання резерву для списання (відшкодування) активу, який не відповідає зазначеним ознакам.

Окрім того, податківці роз'яснили:

 - під безнадійною заборгованістю, що підпадає під ознаку пп. "а" п. 14.1.11 ПКУ, слід вважати заборгованість, за якою минув термін позовної давності у разі, якщо відповідні заходи з її стягнення не призвели до позитивних наслідків.

 - для визначення безнадійною, яка відповідає ознаці, встановленій  абзацом "ґ" пп. 14.1.11 ПКУ, заборгованості юридичної особи, термін прострочення якої складає понад 180 днів, слід забезпечити дотримання одночасно таких вимог:

  • безспірність вимог відповідає вимогам Закону № 2343;
  • розмір таких вимог не перевищує мінімально встановленого законодавством розміру безспірних вимог кредитора для порушення провадження у справі про банкрутство;
  • відповідні заходи, передбачені законодавством України, які вживав кредитор, не призвели до її стягнення.

Для визначення розміру сукупних вимог може враховуватись сума заборгованості боржника за всіма договорами з таким боржником.

  - Безнадійною можна визнавати заборгованість у розмірі не більше мінімально встановленого законодавством розміру безспірних вимог кредитора для порушення провадження у справі про банкрутство – для юридичних осіб, та 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік) – для фізичних осіб, за умови, що відповідні заходи, передбачені законодавством України, які вживав кредитор, не призвели до її стягнення.

  - Прострочена заборгованість підпадає під ознаку безнадійної згідно з п.п. "є" п.п. 14.1.11 ПКУ, якщо дії щодо примусового стягнення майна боржника, у тому числі у порядку і на умовах, визначених Законом № 606, не призвели до повного погашення такої заборгованості.

 - Достатньою умовою для визнання заборгованості безнадійною відповідно до вимог п.п. "з" п.п. 14.1.11 ПКУ є наявність постанови господарського суду про визнання боржника банкрутом, прийнятої у судовому засіданні за участі сторін, або припинення юридичної особи, що підтверджується записом у Єдиному державному реєстрі про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»