• Посилання скопійовано

Мінфін удосконалює порядок формування Реєстру великих платників податків

Оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку формування Реєстру великих платників податків»

Мінфін удосконалює порядок формування Реєстру великих платників податків

Проект змін до Порядку формування Реєстру великих платників податків розроблено з метою узгодження його положень з нормами:

Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII,

 - Порядку обліку платників податків і зборів. Нагадаємо, що з 10 травня 2016 року діє оновлений Порядок обліку платників податків і зборів. Більше тут>> Крім того, Мінфін і далі планує його змінювати. У вересні був оприлюднений проект, яким Мінфін планує спростити (скасувати) окремі документи для взяття на облік платників податків. 

- змінами у структурі територіальних органів ДФС. Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ від 30.03.2016 р. № 247 реорганізовано спеціалізовані ДПІ з обслуговування великих платників шляхом їх приєднання до Офісу великих платників податків ДФС.

Змінами передбачено, що структурний підрозділ ДФСУ, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, відповідно до наказу ДФС України про затвердження Реєстру ВПП на наступний календарний рік до 15 жовтня формуватиме для платників податків повідомлення в електронній формі (з використанням ЕЦП) про включення його до Реєстру ВПП на наступний календарний рік або надсилатиме його поштою за формою №1-ВПП (з повідомленням про вручення). 

ГУ ДФС в областях, місті Києві та Центральний офіс повинні будуть надати ДФС до 20 листопада поточного року пропозиції щодо основного місця обліку у контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, яких включено до Реєстру ВПП на наступний календарний рік та якими не подано заяву за формою № 1-ОПП.

Запропоновано встановити, що платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків та не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, переводиться на облік до ДФС за його місцезнаходженням з початку нового бюджетного періоду (календарного року), крім випадків, коли:

  • щодо платника податків прийнято рішення про припинення;
  • платник податків має перспективи досягнення критеріїв великого платника податків (такі платники податків можуть обліковуватись у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, не більше одного календарного року). Зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків проводиться за заявою за формою №1-ОПП або на підставі рішення ДФС за пропозицією Офісу великих платників податків ДФС про зміну основного місця обліку та переведення на обслуговування до контролюючого органу за місцезнаходженням платника податків.

У разі реорганізації великого платника податків шляхом злиття, приєднання, перетворення новоутворений платник податків (правонаступник) зобов’язаний буде стати на облік у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, за основним місцем обліку великого платника податків – попередника.

У разі зміни місцезнаходження, пов'язаного зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, платника податків, що належить до категорії великих платників податків, такий платник податків може бути переведений на обслуговування до іншого контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку наступного бюджетного періоду (календарного року), у якому проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження. Зняття з обліку/взяття на облік великого платника податків проводитиметься за заявою (форма № 1-ОПП) відповідно до загальних процедур, визначених цим Порядком.

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»