• Посилання скопійовано

Ніна Южаніна: законопроекти 5368 і 5369 — єдиний шанс для порятунку економіки

Про це у себе на сайті написала голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна

Ніна Южаніна: законопроекти 5368 і 5369 — єдиний шанс для порятунку економіки

За три роки перманентної податкової реформи  ми вперше вносимо до Податкового кодексу зміни, які  зведуть до мінімуму прояви корупції при адмініструванні податків і загалом зрушать з мертвої точки відносини між платником і контролюючим органом, - розповідає Ніна Южаніна.

Впродовж двох місяців ми щодня спільно з представниками Міністерства фінансів, ДФС, експертами по 12 годин працювали над нормами, аби не допустити різночитань, аби пом’якшити ті з норм, які на перший погляд здаються не дуже ліберальними, але спрямовані на подальше унеможливлення розкрадання ПДВ. Проведено величезний обсяг роботи, і за наслідками бурхливих дискусій ми вийшли на компромісний та узгоджений варіант додаткових пропозицій, які мають бути включені до законопроекту.

Інакше кажучи, ми зробили все, щоб вчора (8 грудня - від ред.) законопроект був проголосований в цілому як закон і «під  ялинку» як платники, так і представники контролюючих органів встигли принаймні ознайомитися зі змінами.

Цього не сталося. Законопроект 5368 ухвалено лише за основу, чим перенесено прийняття остаточного  рішення на пленарний тиждень бюджетного процесу/цейтноту — з 20 по 23 грудня.

При цьому з присутніх у залі 119 народних депутаті від фракції БПП за проголосували 96, з 70 членів «Народного фронту» законопроект підтримали 63, з 23 колег із «Самопомочі» за проголосували 20.

Мене відверто дивує позиція колег — членів Комітету, які не голосували або утрималися.

Мене також непокоїть пасивність представників Міністерства фінансів, які, здається, завмерли в очікуванні голосування за законопроект про бюджет-2017. Годі мріяти про збалансований бюджет, якщо й далі продовжувати мордувати підприємців, якщо залишити схеми розкрадання ПДВ і сподіватися, що касові розриви вдасться перекрити за рахунок постійного підвищення ставок акцизного податку.

Про голосування з четвертої спроби за законопроект 5369, яким передбачено передачу баз даних із ДФС до Мінфіну, взагалі мовчу. То ми боремося з корупцією чи тільки на публіку заявляємо про наміри збиратися починати?.. 

Законопроекти 5368 і 5369 — єдиний шанс для порятунку економіки і збереження надходжень до бюджету. Потрібно це зрештою усвідомити.

Тому закликаю всіх колег дискутувати професійно, голосувати відповідально.

***

Більше про нещодавно прийняті ВРУ законопроекти читайте тут:

Податкова реформа: законопроект №5368 прийнято за основу

Рада схвалила передачу баз даних митниці від ДФС до Мінфіну: законопроект №5369

Рада попередньо погодила зміни до ПКУ щодо ПДВ, єдиного податку, акцизу та інших податків: законопроект №5132

Рада дала старт реформі оплати праці - прийнято закон! (законопроект №5130)

Ще інтерв'ю Ніни Южаніної на тему податкової реформи:

Ніна Южаніна: "Зради" в законопроекті немає, в ньому норми, які вкрай необхідні бізнесу ;

Н. Южаніна: Гройсман ще не уявляє, що можна отримати від податкової реформи;

Замінити ПДВ податком з продажів в Україні неможливо – Южаніна;

Комітет ВРУ вилучив з податкового законопроекту норму про заборону необґрунтованих перевірок на підприємствах.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»