• Посилання скопійовано

Зміна ставок податків та зборів - не частіше ніж раз на 5 років: законопроект

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо додаткових гарантій стабільності податкової системи

Зміна ставок податків та зборів  - не частіше ніж раз на 5 років: законопроект

27 березня нардеп Є. Мураєв зареєстрував у Верховній Раді законопроект №6252 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо додаткових гарантій стабільності податкової системи)".

Проект розроблено у зв’язку із несприятливою ситуацією в українській економіці та через необхідність стимулювання залучення інвестицій, підтримки та захисту бізнесу, створення сприятливого бізнес-клімату.

У пояснювальній записці зазначено, що світовий досвід функціонування різних податкових систем ілюструє, що найкраще економіка функціонує не в тих країнах, де податкові ставки найнижчі, а в тих, де податкова система із року в рік зазнає найменших змін. 

Саме тому пропонується доповнити пп. 4.1.9 ПКУ, який визначає стабільність як один з принципів, на яких ґрунтується податкове законодавство, нормою, що ставки податків та зборів не можуть змінюватися частіше ніж один раз на п’ять років.

Нагадаємо, що на сьогодні зміни до будь-яких елементів податків і зборів не можуть уноситися пізніше, як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, у якому діятимуть нові правила та ставки. Окрім того, податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Незважаючи на однозначність зазначених вимог, зміни до податкового кодексу вносяться із порушенням всіх принципів податкового законодавства, зокрема і принципу стабільності. 

Таким чином, зазначеним законопроектом пропонується на законодавчому рівні закріпити додаткові гарантії стабільності податкової системи. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»