• Посилання скопійовано

Уточнено підстави для відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу

Уряд привів у відповідність до законодавства постанову щодо переліків обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин

Уточнено підстави для відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу

Кабмін постановою від 07.06.2017 р. № 393 вніс зміни до переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1235.

Зокрема, документом визначено загальні засади, пов'язані з поняттям форс-мажорних обставин, уповноваженим органом, що засвідчує форс-мажорні обставини, та документом, яким підтверджується наявність таких обставин. Крім того, актуалізовано положення, пов'язані з уточненням назв державних органів, уповноважених на надання розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу.

Так, уточнено, що  обставинами, що є підставою для відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу заявника, є форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), зазначені у частині другій статті 14-1 Закону “Про торгово-промислові палати в Україні”, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативно-правовими актами.

Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) згідно з вищезазначеним Законом  є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме:

загроза війни,

збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго,

дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога,

збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада,

революція, заколот, повстання, масові заворушення,

введення комендантської години, експропріація,

примусове вилучення, захоплення підприємств,

реквізиція, громадська демонстрація,

блокада, страйк,

аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух,

тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади,

закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо,

а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Доказами, що підтверджують факт настання (існування) зазначених обставин, є:

  • сертифікат Торгово-промислової палати про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили);
  • рішення Президента України про оголошення окремих місцевостей України зоною надзвичайної екологічної ситуації, затверджені Верховною Радою України.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»