• Посилання скопійовано

МВФ надав рекомендації щодо впровадження реформи ДФС

Департамент з податково-бюджетних питань МВФ разом з Міністерством фінансів та ДФС розробив низку рекомендацій щодо впровадження комплексної реформи Державної фіскальної служби

МВФ надав рекомендації щодо впровадження реформи ДФС

Представники місії МВФ склали рекомендації за результатами роботи в Україні з 19 липня по 1 серпня 2017 року. В роботі місії взяли участь представники Мінфіну та ДФС.

Про це повідомили у прес-службі Мінфіну.

 

У чому суть?

МВФ у співпраці з Мінфіном та ДФС розробили план першочергових завдань, на вирішенні яких потрібно зосередитись протягом наступних 18-ти місяців, а також кроки на подальші роки.

Ціль - трансформація ДФС у сучасний сервісний орган адміністрування податків.Трансформація відбуватиметься завдяки виконанню п’яти основних задач:

Реорганізація ДФС в єдину юридичну особу. Побудова внутрішньої організаційної структури за функціональним принципом, що дозволить побудувати ефективні процеси адміністрування податків та зборів та оптимізувати адміністративно-господарчі функції в структурі ДФС.

Оновлення службового складу ДФС. Новий склад має бути меншим за кількістю, більш професійним, краще оплачуваним та некорумпованим.

Зміна бізнес-процесів всередині ДФС. Це буде досягнуто завдяки технологічним інноваціям, спрощенню адміністрування та скасуванню зайвих процедур, а також запровадженню ризик-орієнтованого підходу до роботи.

Підвищення рівня сплати податків та довіри платників до системи. Це буде досягнуто шляхом автоматизації процесу адміністрування податків.

Зміна корпоративної культури ДФС та підвищення прозорості її роботи сприятиме зменшенню тиску на бізнес та перетворенню ДФС на сервісну організацію.

МВФ наголосили, що вже є прогрес у перебігу реформи ДФС (насамперед нова процедура відшкодування ПДВ), але комплексна реформа гальмується низкою чинників, серед яких корупція та повільність впровадження рекомендацій. Тому потрібно не зволікати і пришвидшити процес впровадження рекомендацій.

 

Що далі?

МВФ рекомендують консолідувати зусилля всіх зацікавлених сторін, слідувати рекомендаціям щодо впровадження проекту комплексної реформи ДФС, при цьому потрібно доопрацювати та затвердити план впровадження рекомендацій. Це дозволить визначити цілі та пріоритети реформи, ідентифікувати та подолати перешкоди для її здійснення, сконцентрувати ресурси для досягнення визначених цілей.

Фахівці МВФ додають, що прогрес реформи неможливий без створення структури управління проектом, а також формування всередині ДФС команди менеджерів, які вірять у реформу та бажають її здійснити.

Мінфін разом з ДФС вже розпочали створення структури управління проектом комплексної реформи ДФС за підтримки Прем’єр-міністра, міжнародної консалтингової компанії, представників ЄС, США, Канади, ЄБРР та МВФ. 

 

Структура проекту з впровадження реформи ДФС має три рівні:

1) Загальні цілі затверджуватиме Наглядова рада у складі Мінфіну США, Уряд Канади, Мінфін Німеччини, представники ЄС, МВФ і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

2) На другому рівні Комітет управління у складі керівництва Мінфіну та ДФС визначатиме пріоритети та завдання та координуватиме роботу Групи впровадження реформи.

3) Група впровадження реформи працюватиме над практичним впровадженням змін за різними напрямками, серед яких аудит, сервісна служба, дотримання законодавства, налагодження внутрішніх процесів в ДФС та інші. Склад Групи: Мінфін, ДФС, МВФ, Команда підтримки реформ при Мінфіні та ДФС, міжнародні консультанти та експерти.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»