• Посилання скопійовано

Мінфін пропонує зміни до порядку формування Реєстру великих платників податків

Оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку формування Реєстру великих платників податків»

Мінфін пропонує зміни до порядку формування Реєстру великих платників податків

18 серпня на сайті Мінфіну оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку формування Реєстру великих платників податків» (завантажити).

На сьогодні порядок формування Реєстру великих платників податків регулюється наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 911.

Згідно з п. 1 розділу III Наказу № 911, структурний підрозділ ДФС, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження Реєстру великих платників податків, до 15 жовтня поточного року надсилає (поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення) кожному платнику податків, якого включено до Реєстру ВПП, повідомлення про включення до Реєстру ВПП на наступний рік.

Великі платники податків, які не обліковуються в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, зобов’язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяви за формою № 1-ОПП до одного з контролюючих органів, наведених на зворотному боці повідомлення про включення підприємства до Реєстру ВПП на наступний календарний рік.

Рішення ДФС про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, чи іншого контролюючого органу надсилаються (поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення) великим платникам податків, які не подали в установлені терміни заяву про взяття на облік до відповідного контролюючого органу.

Як зазначено в аналізі регуляторного впливу, існуючий порядок взаємодії контролюючого органу та великого платника податків, а саме - за допомогою поштових повідомлень, потребує витрат бюджетних коштів, а також існує ризик втрати або зіпсуття поштового відправлення, затримки його вручення великому платнику податків або органу ДФС із вини оператора поштового зв’язку.

Враховуючи проведену адміністративну реформу та сучасні тенденції до спрощення ведення бізнесу, з метою налагодження взаємодії між платниками податків та органами Державної фіскальної служби України існує необхідність для удосконалення процесів інформаційного обміну, підвищенні надійності та оперативності взаємодії контролюючого органу та великого платника податків, в тому числі через Інтернет з використанням електронних цифрових підписів посадових (уповноважених) осіб відповідно до Закону «Про електронний цифровий підпис».

Отже, перша проблема, що потребує врегулювання і на вирішення якої спрямовано цей проект акта, це налагодження взаємодії контролюючого органу та великого платника податків у разі його реорганізації, не включення до Реєстру ВПП, тощо за допомогою засобів електронного зв'язку в електронній формі з використанням електронно-цифрового підпису з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу.

Друга проблема, що потребує врегулювання і на вирішення якої спрямовано проект акта, це зміна податкових (звітних) періодів, а також критеріїв, на підставі яких здійснюється відбір платників податків до Реєстру великих платників податків.

Третя проблема - перейменування Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби - Центральний офіс з обслуговування великих платників в Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби та зміна функцій структурного підрозділу ДФС, за яким закріплено функцію супроводження Реєстру великих платників податків.

Врегулювання зазначених питань не може бути здійснено за допомогою діючого регуляторного акту, тому Міністерством фінансів України й було розроблено цей проект наказу.

Зауваження та пропозиції стосовно змісту регуляторного акта можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008,

e-mail: rusina@minfin.gov.ua.

Державна фіскальна служба України, Львівська пл., 8, м. Київ, 04053,               е-mail: i.shevchuk@sfs.gov.ua.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»