• Посилання скопійовано

Придбання питної води та миючих засобів для працівників: можливі наслідки в оподаткуванні

Податківці розглянули ситуацію з забезпечення працівників питною водою та миючими засобами в робочий час та роз’яснили порядок відображення податкового кредиту та виникнення обов’язку нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у разі такого використання

Придбання питної води та миючих засобів для працівників: можливі наслідки в оподаткуванні

Коментар до листа ДФСУ від 07.09.2017 р. №1857/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Податковий кредит

У коментованому листі ДФСУ зазначає, що нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи:

  • такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в господарській діяльності протягом звітного податкового періоду,
  • чи здійснював платник ПДВ оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Отже, при придбанні питної води або миючих засобів для потреб працівників, за умови наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної від постачальника, підприємство-покупець відносить суми ПДВ, сплачені при придбанні таких товарів, до складу податкового кредиту.

А далі у платника ПДВ може виникнути обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Коли саме, розповімо нижче.

 

Податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ

Податківці зазначають, якщо вартість зазначених товарів включається до складу витрат та, відповідно, до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів, такі товари/послуги визнаються такими, що призначаються для використання/використані в господарській діяльності, і додаткового нарахування податкових зобов’язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюється.

Але як це має доказувати платник ПДВ та які документи будуть підтверджувати включення вартості води та миючих засобів до вартості виготовлених товарів чи послуг, що постачаються цим платником ПДВ податківці не навели.

З огляду на це можна вказати, що наслідків щодо нарахування ПДВ не буде за використанням перелічених товарів працівниками, які безпосередньо пов’язані з процесом виробництва на підприємстві або наданням послуг.

В інших випадках використання платникам ПДВ доведеться нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Ті ж платники ПДВ, які не планують нараховувати ПЗ за таким використанням води та миючих засобів, повинні бути готові при перевірках довести податківцям зв’язок таких витрат з господарською діяльністю підприємства.

При нарахуванні ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ пам’ятайте: нарахування ПДВ відбувається незалежно від того, чи були включені суми ПДВ до податкового кредиту, чи ні. Про це податківці заявляли у своєму листі від 12.01.2017 № 408/6/99-99-15-03-02-15. Податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ не нараховуються лише у випадку, якщо такі товари/послуги були придбані без ПДВ.

Однак зазначимо, що даний лист надано у вигляді індивідуальної податкової консультації і не може використовуватися іншими платниками ПДВ. Тож кожному слід самостійно звертатися за отриманням від податківців індивідуальної письмової консультації з цього приводу. У запиті слід конкретизувати проблематику питання, щоб податківці надали відповідь з врахуванням Ваших особливостей.

Зазначимо, що податківці й раніше у своїх роз’ясненнях наводили такий алгоритм дій при використанні товарів для потреб працівників. 

 

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Від себе  додамо, якщо забезпечення питною водою та миючими засобами не є персоніфікованим (неможливо достовірно визначити кількість спожитих запасів конкретним працівником), то таке забезпечення не підпадає під оподаткування ПДФО та відповідно військовим збором.

ЄСВ на такі суми також не нараховується. Про це ми писали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»