• Посилання скопійовано

Про відкриття/закриття рахунків самозайнятої особи банк повідомляє ДФС

При відкритті/закритті рахунків самозайнятої особи банк надсилає повідомлення про це до контролюючого органу, в якому обліковується такий платник податків

Про відкриття/закриття рахунків самозайнятої особи банк повідомляє ДФС

Коментар до індивідуальної податкової консультації ДФСУ

від 04.09.2017 р. №1794/6/99-99-13-01-02-14/ІПК

На перший погляд, коментована  ІПК перекладає функції з’ясування статусу особи, яка звернулася до банку за відкриттям рахунку, на банки. Адже, саме вони, як вказує ДФС у коментованій ІПК, мають ідентифікувати потенційного клієнта.

Причому, посилаючись на ст. 64 Закону про банки, головний фіскальний орган нагадує про необхідність такої ідентифікації в межах чинного законодавства у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму. А зважаючи на доступність відкритих реєстрів самозайнятих осіб (нотаріусів, судових експертів, арбітражних керуючих, приватних виконавців та адвокатів), доходить висновку, що у разі встановлення статусу клієнта як самозайнятої особи фінансова установа при відкритті/закритті рахунків клієнта надсилає повідомлення про відкриття або закриття всіх рахунків платника податків — самозайнятої особи до контролюючого органу, в якому обліковується такий платник податків, відповідно до положень ст. 69 ПКУ.

Виходить, що вже сам факт звернення до банку за відкриттям рахунку має наслідком повідомлення про це органу ДФС.

З одного боку, ми розуміємо, що фіскальний орган має право «контролювати» діяльність таких самозайнятих осіб у частині отримання ними доходів та оподаткування їх у межах такої діяльності. Проте коли йдеться про особистий (навіть поточний та/або картковий) рахунок в банку, норми ПКУ не вимагають постановки їх на облік.

Це доволі тривожний дзвіночок для всіх самозайнятих осіб та фізосіб-підприємців. Висновок коментованої ІПК має спонукати їх бути максимально уважними.

Не будемо забувати, що банки ставляться до своїх клієнтів ретельніше. І вже при укладенні договору про відкриття поточного та/або карткового рахунку предметом договору намагаються відразу окреслити напрями використання коштів, які надходять на цей рахунок та використовуються для оплати різного роду послуг, товарів, робіт тощо.

Наприклад, якщо громадянин звертається до банку за відкриттям рахунку, він не зобов’язаний повідомляти про свій статус ФОПа чи самозайнятої особи. Однак таким особам слід очікувати, що банк має право пошуком по всіх відкритих джерелах (офіційних реєстрах) з’ясувати, що ця особа є в одному з них (тобто зареєстрована як ФОП, нотаріус, судовий експерт, арбітражний керуючий, приватний виконавець чи адвокат). Звісно, банк не може проігнорувати отриману інформацію та неодмінно повідомить про такого потенційного клієнта. Хоча вважаємо, що така фізособа мала би самостійно повідомити банку таку інформацію при зверненні до нього. Про такий обов’язок кажуть і приписи п. 69.7 ПКУ.

У такому разі не виникне питання, який договір укладати. Наприклад, укладаючи договір про відкриття поточного та/або карткового рахунку з громадянином, банк у предметі договору вказує на захист його персональних даних. А коли йдеться про ФОПа чи самозайняту особу — прописуються положення про те, що клієнт доручає банку передавати електронними засобами до органу ДФС інформацію про відкриття та закриття рахунку.

Деякі банки вказують таке: «Використання Картки з метою, що не відповідає чинному законодавству України, в тому числі з метою здійснення підприємницької та інвестиційної діяльності, забороняється». У разі порушення цього положення договору банк має право заблокувати картку.

Якщо укладенню договору про відкриття поточного рахунку передує подання заяви про таке відкриття, то, приєднуючись до умов надання банківських послуг, підписанням такої заяви клієнт повідомляє, що він зареєстрований в органах ДФСУ як фізособа-підприємець або фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Ми хочемо сказати, що громадянин, який звертається до банку за відкриттям поточного та/або карткового рахунку, має право обрати той чи інший варіант договору та самостійно повідомити про себе як про громадянина, або як про ФОПа чи самозайняту особу. Інакше ми не виключаємо, що банки залишать за собою право повідомляти фіскальні органи про всі відкриті рахунки, якщо такий громадянин буде виявлений в одному з офіційних реєстрів та самостійно не повідомить банк про свій статус ФОПа чи самозайнятої особи. Дані щодо руху коштів по таких особистих рахунках будуть доступні фіскалам під час будь-якої перевірки.

Насамкінець нагадаємо, що у разі якщо громадянин заявляє при відкритті поточного та/або карткового рахунку про його використання в некомерційних цілях, то отримання доходів на такий рахунок (не від податкового агента) має наслідком подання декларації про доходи, сплати ПДФО та ВЗ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»