• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників податків і зборів зазнав змін

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

Порядок обліку платників податків і зборів зазнав змін

Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів затверджені наказом Мінфіну від 06.10.2017 р. №839 (зареєстрований в Мін'юсті 31.10.2017 р.).

Цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування - 8 грудня 2017 року.

 

Що змінюється?

1) Уточнюються повноваження територіальних органів ДФС в областях, місті Києві, Центральному офісі великих платників податків ДФС (далі – ГУ) та ДПІ/ОДПІ в частині реалізації процедур обліку платників відповідно до функцій, визначених ПКУ.

Передбачено, що ДПІ здійснюють ті процедури обліку платників податків, які не передбачають одночасного виконання або завершення яких можливе без виконання інших процедур або функцій, що належать до повноважень ГУ.

 

2) Встановлюється, що взяття на облік за основним місцем обліку відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, відомості щодо якого включені або підлягають включенню до ЄДР, здійснюється на підставі відомостей з ЄДР.

Взяття на облік за основним місцем обліку іншого відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, відомості щодо якого не включаються та не підлягають включенню до ЄДР,  здійснюється після належної акредитації (реєстрації, легалізації) такого підрозділу на території України згідно із законом

 

3) Визначаються особливості заповнення повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП, у разі подання інформації про відокремлені підрозділи юридичної особи з місцезнаходженням за межами України.

Так, у разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою №20-ОПП подається юридичною особою протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу до контролюючого органу за основним місцем обліку юридичної особи у паперовому вигляді.

У такому випадку розділ 3 повідомлення за формою N 20-ОПП заповнюється з урахуванням такого:

  • у графі 6 зазначається код країни місцезнаходження такого підрозділу,
  • у графі 8 - повне місцезнаходження в країні за межами України,
  • графа 7 не заповнюється.

 

4) Підкориговано правила реєстрації у разі переведення платника податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік/зняття з обліку).

Уточнено, що зняття з обліку (за основним місцем обліку) за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) здійснюється автоматично одночасно із взяттям на облік (за основним місцем обліку) за новим місцезнаходженням (місцем проживання).

Як і раніше, у разі зміни місцезнаходження суб'єкта господарювання - платника податків сплата податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. Проте уточнено, що у такому випадку одночасно із зняттям з обліку юридичної особи (крім юросіб, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій) або фізособи - підприємця за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку згідно із розділом VII цього Порядку без подання заяви платником податків та з урахуванням особливостей, визначених пунктами 10.14 - 10.21 цього розділу.

 

5) Виключаються норми, які не належать до сфери регулювання Порядку обліку платників та/або дублюються у положеннях інших нормативно-правових актів. 

Зокрема, виключаються положення, що стосуються призначення та проведення перевірок, врегулювання податкових зобов'язань або податкового боргу та особливостей обліку у контролюючих органах великих платників податків.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»