• Посилання скопійовано

Індивідуальна податкова консультація - шанс для платника податків... Або як використати ІПК на свою користь?

Як відомо, ІПК - це додаткові можливості в боротьбі з податковими органами, аби відстояти свою правову позицію та довести правомірність своїх дій. Головне при цьому - продумана стратегія її використання. Яку саме стратегію слід використовувати, розберемося далі

Індивідуальна податкова консультація - шанс для платника податків... Або як використати ІПК на свою користь?

Положеннями ст. 52 ПКУ передбачено надання контролюючими органами за зверненням платників податків індивідуальних податкових консультацій (ІПК) з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДФС.

Але попри достатню заплутаність податкового законодавства та неоднозначність деяких норм, платники податків не так вже й часто вдаються до зазначеного механізму допомоги, оскільки, більшість індивідуальних податкових консультацій складаються з переписаних норм ПКУ та рідко коли відповідають на конкретно поставлені питання й містять чіткі висновки. Однак не слід недооцінювати можливості та права, надані платнику податків у частині використання податкової консультації, оскільки навіть такі «відписки» ДФС часто можна повернути на свою користь.

Якщо вам надали відповідь, яку ви вважаєте прийнятною та дієте на її підставі, то сам факт наявності ІПК (в письмовому або електронному вигляді) знімає ризик притягнення вас до відповідальності, якщо ви діяли згідно з отриманим роз'ясненням. Звільнення від відповідальності зберігається навіть в тому випадку, коли податкова змінить свою позицію, скасує і/або змінить таку податкову консультацію.

Якщо ж консультація, яку вам надали розходиться з вашим внутрішнім переконанням і уявленням про правду, й ви впевнені, що зможете відстояти свою позицію в суді, то в такому випадку варто вдатися до оскарження та зафіксувати свою правоту. Саме результати отримання роз'яснень від податкових органів доцільно використовувати при підготовці до перевірок або спорах з ними. Як це зробити, щоб залишитися з максимальним виграшем в даній ситуації, спробуємо розібратися в даному огляді.

 

Отримання ІПК

Індивідуальні податкові консультації надаються безкоштовно: за вибором платника податку в усній або письмовій формі.

Нас головним чином цікавить письмова (електронна) консультація як така, що створює певні права та може бути оскаржена. Такі ІПК надаються територіальними органами в м.Києві, областях, міжрегіональними територіальними органами або центральним органом ДФС.

Для отримання ІПК платник податків повинен подати письмове звернення, в якому в обов'язковому порядку містяться реквізити, визначені п. 52.1 ПКУ. З тексту звернення повинно чітко визначатися в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації і викладена сама суть питання. Слід звернути увагу, що звернення за ІПК, оформлені з порушеннями (не містять необхідних даних) не розглядаються та консультація за ними не надається.

Максимальний термін розгляду звернення платника податків про надання ІПК не може перевищувати 35 календарних днів.

 

Оскарження консультації

І так - ви отримали ІПК, зміст якої вас не влаштовує, або ж питання, які в ній висвітлені допускають множинне трактування та, відповідно, ви віддаєте перевагу застосувати законодавство, способом найбільш сприятливим та зручним для себе. Що ж робити в такому випадку? Оскаржити.

Досить тривалий час оспорювання ІПК було досить складним. Не дивлячись на пряму норму, яка передбачає право оскарження ІПК, суди іноді відмовляли в позові посилаючись на те, що така консультація за своїм змістом не є рішенням суб'єкта владних повноважень, а, отже, спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства; другий момент - якщо навіть податківці на ваш запит надали «відписку», в якій містяться тільки переписані норми чинного законодавства та немає конкретних відповідей на поставлені питання, то зміст таких податкових консультацій по суті прямо не суперечить нормам податкового законодавства (див. ВАС № К/9991/58704/12 від 04.12.2013 г.)

У даному розрізі цікавим є рішення ВС/КАС № 813/2617/15 від 20 лютого 2018 р.

У даному рішенні Верховний суд обґрунтовано прийшов до висновку, що ІПК є правовим актом індивідуальної дії, який створює або припиняє права та обов'язки платника податків, тому може бути оскарженим в суді. Даним рішенням було поставлено крапку в суперечках щодо юрисдикції таких справ.

При цьому суд звернув увагу, що у справах про визнання протиправною та/або скасуванні податкової консультації підлягають дослідженню обставини щодо:

1) поставлених у зверненні платника податків про надання ІПК питань;

2) викладених в податковій консультації відповідей;

3) відповідності зазначених у податковій консультації висновків нормам та змісту відповідного податку чи збору.

Таким чином, суди зобов'язані не тільки перевіряти відповідність правової позиції ДФС нормам податкового законодавства, а й сам факт надання контролюючим органом відповіді по суті поставлених питань.

Оскільки в єдиному реєстрі судових рішень міститься вже багато подібних рішень, то з упевненістю можна говорити про стабілізацію практики з даного питання.

Позитивним моментом в даному питанні є те, що ви можете сформувати заздалегідь необхідну вам позицію та «затвердити» її за допомогою суду, не піддаючи при цьому ваш бізнес ризику штрафних санкцій, як наприклад при оскарженні податкового повідомлення-рішення після перевірки.

В рамках даної ситуації можна скористатися правом на призначення судової експертизи, і всі обставини, які будуть встановлені у даній справі, можна буде використовувати як під час податкової перевірки, так і при подальшому оскарженні рішення ДФС в судовому порядку.

Індивідуальна податкова консультація - це однозначно ваші додаткові можливості в боротьбі з податковими органами, щоб відстояти свою правову позицію та довести правомірність своїх дій, головне - продумана стратегія її використання.

Олексій Ющенко,

керівник корпоративної практики АФ «Домінанта»

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»