• Посилання скопійовано

Податківці не мають права розголошувати відомості про «добросовісність» платника податку

ДФСУ роз’яснила, що не має права розголошувати відомості про недобросовісних платників податку

Податківці не мають права розголошувати відомості про «добросовісність» платника податку

Відповідно до ч. 1 ст. 42 ГКУ підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Одними з принципів підприємницької діяльності, які визначено у ч. 1 ст. 44 ГКУ, є самостійний вибір постачальників та власний комерційний ризик.

При цьому податківці у ІПК від 25.09.2018 р. №4147/6/99-99-14-02-02-15/ІПК зазначають, що податковим законодавством не передбачено право платника податків на звернення до контролюючих органів з метою підтвердження "добросовісності" інших платників податків.

Більше того, пп. 17.1.9 ПКУ визначено право платника податків на нерозголошення контролюючим органом відомостей про такого платника без його письмової згоди.

Отже, платник податків не має права вимагати від податківців підтвердження «добросовісності» свого контрагента.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»