• Посилання скопійовано

Як дізнатися суму пені, якщо в ППР вона не зазначена? Консультує ДФС

Податківці наполягають, що в податковому повідомленні-рішенні про суму визначеного податківцями податку до сплати сума пені не зазначається. Яким чином платник податку може дізнатись про суму нарахованої йому пені, дізнайтеся далі

Як дізнатися суму пені, якщо в ППР вона не зазначена? Консультує ДФС

ДФСУ у ІПК від 03.12.2018 р. №5082/6/99-99-14-03-03-15/ІПК роз'яснює, що Порядком №1204 не передбачено відображення у податкових повідомленнях-рішеннях (у тому числі за формою «Р» та інших), які надсилаються платнику податків за наслідками перевірки, сум пені відповідно до пп. 129.1.1 ПКУ.

Безпосередньо це пов’язано з правилами нарахування пені. Так пп. 129.1.1 ПКУ встановлено, що нарахування пені розпочинається при нарахуванні суми грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов'язання, визначеного ПКУ (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Своєю чергою, порядок визначення дати закінчення нарахування пені передбачено п. 129.3 ПКУ. Зокрема, це день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів або в інших випадках погашення податкового боргу або грошових зобов'язань.

Тобто чисто технічно на дату надсилання ППР податківці не можуть обчислити суму пені, оскільки дата погашення зобов’язання, а відповідно і дата закінчення нарахування пені, невідома. У ППР лише міститься попередження про здійснення у разі нарахування грошового зобов'язання контролюючим органом нарахування пені у встановлені ст. 129 ПКУ порядку та строки.

Окремий ППР щодо суми пені, нарахованої податківцями після погашення зобов’язання, може і не прийти.

 

Як дізнатись про суму нарахованої пені?

У консультації податківці нагадали, що наразі функціонує інформаційно-телекомунікаційна система «Електронний кабінет», яка забезпечує можливість реалізації платниками податків визначених ПКУ прав та обов'язків шляхом перегляду даних інтегрованої картки платника в режимі реального часу.

Така можливість реалізована у режимі «Стан розрахунків з бюджетом» особистої частини Електронного кабінету. Інструкцію про користування зазначеним режимом розміщено в розділі «Допомога» (пункт «Стан розрахунків з бюджетом»).

Тобто дізнатись про суму нарахованої пені платник податку зможе у власному Електронному кабінеті податківців.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»