• Посилання скопійовано

Депутати пропонують визначити категорії безнадійної заборгованості госпсуб’єктів на непідконтрольних територіях

У ВРУ зареєстровано законопроект №2138 щодо безнадійної заборгованості суб’єктів господарювання, які втратили можливість здійснення господарської діяльності на тимчасово неконтрольованих територіях

Депутати пропонують визначити категорії безнадійної заборгованості госпсуб’єктів на непідконтрольних територіях

«Вісник. Офіційно про податки»

У Верховній Рад зареєстровано законопроект №2138 «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо безнадійної заборгованості суб’єктів господарювання, які втратили можливість здійснення господарської діяльності на тимчасово неконтрольованих територіях».

Документ розроблений з метою визначення категорії безнадійної заборгованості тих платників податків, які внаслідок неможливості вести господарську діяльність неспроможні обслуговувати раніше взяті на себе боргові зобов’язання.

Для цього підрозділ 4 розділу ХХ ПКУ пропонується доповнити пунктом 49 такого змісту: «49. Тимчасово, на період дії Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», сума основної заборгованості (її частини) за зобов’язаннями за кредитними договорами та договорами позики, а також суми, пені, процентів та/або штрафів, нараховані на зазначену основну суму заборгованості (її частину) визнаються безнадійною заборгованістю, у разі якщо боржник відповідно до цього Закону належить до суб’єктів господарювання, які втратили можливість здійснення господарської діяльності на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а також якщо прострочення погашення зазначеної заборгованості (її частини) становить понад 360 днів. У разі застосування цього пункту підпункт 139.3.2 пункту 139.3 статті 139 цього Кодексу застосовується без винятків, передбачених підпунктами 139.3.3 та 139.3.4 статті 139 цього Кодексу, та фінансовий результат до оподаткування не змінюється внаслідок використання резерву у зв’язку із припиненням визнання активу згідно з вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності».

Передбачається, що прийняття законопроекту дасть змогу стабілізувати діяльність суб’єктів господарювання, які втратили можливість ведення своєї діяльності внаслідок військових дій на Сході України, а також дозволить оптимізувати діяльність, зокрема, податкові аспекти, для контрагентів зазначених суб’єктів – банків та інших фінансових установ.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»