• Посилання скопійовано

22 380,1 млн грн – сума сплачених податків до бюджету у січні 2020 року

Надходження до бюджету податків становило 22 380,1 млн грн, що на 2473,2 млн грн або на 12,4% більше, ніж у січні 2019 року

22 380,1 млн грн – сума сплачених податків до бюджету у січні 2020 року

ДПСУ повідомляє, що за оперативними даними, у січні 2020 року доходи загального фонду державного бюджету від податків та зборів (з урахуванням сум відшкодованого ПДВ), що адмініструє ДПС, становили 22 380,1 млн грн, що на 2473,2 млн грн, або на 12,4% більше, ніж у січні 2019 р.

Разом з цим, минулого місяця доходи держбюджету становили на 5852 млн грн менше за розпис. Січень є традиційно складним місяцем для наповнення бюджету, але в цьому році до сезонної специфіки додалась низка інших несприятливих зовнішніх факторів: високий обмінний курс гривні; низька ціна на газ, яка зумовила зменшення обсягів його видобутку (а, отже, і зменшення рентних платежів); скорочення споживання енергоносіїв через аномально теплу зиму, що спричинило недонадходження ПДВ, тощо. Також у грудні 2019 р. відбувся різкий стрибок оподаткованого імпорту (+15% до листопада), що спричинило відповідне зменшення нарахування внутрішнього ПДВ у січні 2020 р.

Але навіть за накладання такої кількості несприятливих факторів, Державною податковою службою у січні 2020 р. було забезпечене чисте сальдо ПДВ у сумі + 6 923,9 млн грн (+ 3 045,1 млн грн – у січні 2019 року). Цього результату досягнуто при тому, що відшкодування ПДВ у січні 2020 р. становило 17 992,6 млн грн. Це стало можливим завдяки системному покращенню адміністрування податків та припиненню незаконних схем.

Виконання дохідної частини бюджету у першому кварталі планується забезпечити за рахунок таких заходів: підвищення ефективності системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків, підвищення якості контрольно-перевірочної роботи, підвищення якості аналізу заявлених до відшкодування сум ПДВ та якості складання матеріалів камеральних та документальних  перевірок, посилення боротьби із незаконним обігом підакцизних товарів (тютюну, алкоголю, пального), вжиття заходів податкового контролю в частині дотримання роботодавцями трудового законодавства з метою забезпечення додаткових надходжень до бюджетів шляхом легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати.

«Нам вперше за 9 років вдалося виконати свої зобов’язання по податковій частині бюджету у 2019 р. У цьому році результат буде ще кращим, адже з кожним місяцем якість адміністрування податків зростає, а боротьба із мінімізаційними схемами стає все ефективнішою», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»