• Посилання скопійовано

Розстрочення податків за новими умовами: законопроект

У Раді зареєстровано законопроект №3192 зі змінами до ПКУ щодо удосконалення механізмів розстрочення податків та зборів

Розстрочення податків за новими умовами: законопроект

6 березня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3192 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення механізмів розстрочення податків та зборів" (завантажити).

Нагадаємо, що ст. 100 ПКУ надано право платникам податків отримувати розстрочення та відстрочення податків та зборів у разі неможливості їх сплати у відповідні терміни. Таким чином, суб’єкти господарювання мають змогу переносити строки сплати грошових зобов’язань та уникнути застосування фінансової відповідальності у вигляді штрафних санкцій при скрутному фінансовому положенні. 

Однак, як зазначено у пояснювальній записці, норми цієї статті чітко не визначають підстави для надання розстрочень (відстрочень), залишаючи можливість податковій службі безпідставно відмовляти платникам податків у такій преференції. Така невизначеність створює корупційні передумови при розгляді заяв платників податків. Також відсутня можливість подання заяв та відповідних документів, оформлення договорів в електронному вигляді.

Вказані проблеми планують вирішити прийняттям законопроекту №3192.

 

Що саме пропонується?

Законопроектом передбачено, що підставою для розстрочення грошових зобов'язань платника податків (крім зобов’язань зі сплати ЄСВ),  загальний обсяг яких за звітний період не перевищує п’ятдесяти  мінімальних заробітних плат, встановлених законом про державний бюджет на поточний рік, є позитивна податкова історія такого платника та відсутність діючих (раніше укладених і невиконаних) угод про розстрочення або відстрочення сплати грошових зобов’язань на дату звернення до контролюючого органу.

Під позитивною податковою історією платника податків для цілей цієї статті розуміється відсутність податкового боргу та застосованих фінансових санкцій за порушення податкового законодавства протягом останніх дванадцяти місяців.

Уточнено також порядок підписання та погодження рішень та договорів про надання розстрочення (відстрочення) податкових платежів.

Передбачено можливість укладання договорів та надання заяв, документів платником податків в електронному вигляді.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»