• Посилання скопійовано

Єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ буде відноситися до небюджетних рахунків

Триває підготовка нормативних актів для того, щоб з 1 січня 2021 р. запрацював єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ. Наразі Мінфін оприлюднив проект змін до порядку відкриття та закриття рахунків в Держказначействі

Єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ буде відноситися до небюджетних рахунків

Нагадаємо, що єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у Держказначействі для ДПС, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених ПКУ, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (податківців).

Тобто замість сплати кожного податку, збору та ЄСВ на окремі рахунки, платник матиме можливість робити це на один рахунок. Така можливість в нього з'явиться з 1 січня 2021 р. завдяки Закону №190.

Проте треба буде враховувати два нюанси:

1. Є податки, які не можна буде сплачувати на єдиний рахунок 

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати:

  • грошових зобов’язань та/або податкового боргу з ПДВ,
  • акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового,
  • частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

А ось решта податків, зборів, передбачених ПКУ, та ЄСВ можна буде платити за допомогою єдиного рахунку. 

2. Використання єдиного рахунку не буде обов’язковим

Ті, кому ця новація не до вподоби, зможуть застосовувати існуючий спосіб сплати цих платежів і надалі. Але під час використання платником єдиного рахунка (якщо податківці внесли його до реєстру тих, хто користується єдиним рахунком), такий платник не матиме права сплачувати кошти по-старому. 

Про все це ми докладно писали тут.

 

Нормативна база для єдиного рахунку

29 квітня 2020 року Уряд затвердив Постановою №321 Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС. Цей Порядок також діятиме з 01.01.2021 р. 

За п. 5 Порядку №321 Казначейство на ім’я ДПС відкриє єдиний рахунок за субрахунком відповідно до плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого Мінфіном.

І ось Мінфін розробив проект наказу про внесення змін до пункту 1.2 розділу І Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України та 12 травня розмістив його у себе на сайті (завантажити).

Ним передбачається, що єдиний рахунок, який відкриватиметься Держказначейством, належатиме до небюджетних рахунків. До того ж його його буде віднесено до рахунків зі спеціальним режимом використання.

За проектом цей наказ набере чинності одночасно зі Законом №190, тобто з 1 січня 2021 року.

Тож єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ буде відкриватися відповідно до розділу V Порядку №321. Оскільки цей рахунок відкриватиметься на ім’я ДПС, то саме вона має подбати про подання необхідних документів Казначейству. 

Щодо платників, то, як ми говорили раніше, щоб мати можливість сплачувати податки, збори та ЄСВ на єдиний рахунок, платник має повідомити про це податківців. А якщо потім передумає і вирішить сплачувати по-старому, платник має повідомити податківців про відмову.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через Електронний кабінет.

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Якщо платник – юридична особа має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається такою юридичною особою за кожним відокремленим підрозділом окремо.

Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»