• Посилання скопійовано

Мінфін оновить порядок оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ

Оприлюднено проект Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Мінфін оновить порядок оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ

Мінфін оприлюднив проєкт наказу, яким буде затверджено новий Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (завантажити).

Переглянути проект нового Порядку>>

Як зазначено у пояснювальній записці, суть документу полягає в:

  • унормуванні правил ведення в контролюючих органах оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ,
  • забезпеченні функціонування автоматизованої системи попереднього та загального контролів,  які здійснюються структурними підрозділами органів ДПС за напрямами роботи для забезпечення достовірності облікових показників щодо стану розрахунків платників з бюджетами та цільовими фондами,
  • запровадженні електронного документообігу в процесі ведення обліку платежів органами ДПС. 

Нагадаємо, що оперативний облік платежів здійснюється контролюючими органами  в інформаційній системі.

У проекті нового Порядку уточнено, що метою такого обліку і складання звітності контролюючих органів є забезпечення користувачів повною, достовірною та неупередженою інформацією щодо стану розрахунків платників з бюджетами та фондами загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Для забезпечення достовірності відображення облікових показників в ІКП структурними підрозділами за напрямами роботи здійснюється попередній та загальний контроль у терміни, встановлені цим Порядком.

Етапи попереднього контролю:

  • формування реєстрів співставлень;
  • аналіз даних реєстрів співставлень;
  • здійснення заходів щодо відпрацювання реєстрів співставлень.

Етапи загального контролю:

  • генерування модулів контролю за кожним реєстром співставлень;
  • проведення комплексу заходів, направлених на генерування всіх модулів контролю в установлені терміни;
  • маркування облікових показників на звітні дати, що пройшли загальний контроль.

В інформаційній системі забезпечується формування реєстрів співставлень:

  • реєстр співставлення інформації про сплачені, повернуті та відшкодовані суми (далі – надходження) за даними Казначейства та контролюючих органів;
  • реєстр співставлення сум грошових зобов’язань, самостійно визначених платником, та облікових показників, відображених в ІКП;
  • реєстр сум переплат з податку на додану вартість зі спеціальним статусом;
  • реєстр співставлення сум податкових зобов’язань платників, не пов’язаних з порушенням податкового законодавства, визначених контролюючим органом, та облікових показників, відображених в ІКП;
  • реєстр співставлення сум, визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи, з них узгоджених та неузгоджених (за результатами адміністративного та/або судового оскарження), та облікових показників, відображених в ІКП;
  • реєстр співставлення даних журналу розстрочень (відстрочень) та облікових показників, відображених в ІКП;
  • реєстр співставлення даних журналу списання (поновлення) та облікових показників, відображених в ІКП;
  • реєстр контролю виконання рішень судів, прийнятих по суті, що набрали законної сили, не пов’язаних з контрольно-перевірочною роботою.

Відповідальними за коректність відображення/занесення первинних показників у підсистемах інформаційної системи є працівники структурних підрозділів контролюючих органів  за напрямами роботи.

Контроль за повнотою та своєчасністю внесення первинних показників у підсистемах інформаційної системи здійснюється керівниками структурних підрозділів територіального органу ДПС за напрямами роботи.

Загальний контроль за достовірністю відображення в ІКП облікових показників забезпечується підрозділом, який здійснює облік платежів.

Дії працівників контролюючих органів під час відображення в інформаційній системі первинних показників фіксуються із зазначенням ідентифікатора користувача, дати та часу дії.

Очікується, що наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Відповідно втратить чинність старий Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. №422.

Поки що зауваження та пропозиції до проєкту наказу у письмовій та електронній формі можна надсилати на адреси:

  • Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ-8, 01008, е-mail: kopeljas@minfin.gov.ua.
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»