• Посилання скопійовано

Деякі норми податкового Закону №466 будуть відтерміновані: прийнято закон! (але його заблоковано)

17 грудня ВРУ у другому читанні прийняла законопроєкт Гетманцева №4065 щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування. За ним початок дії цілого ряду норм, введених Законом №466, переноситься на пізніший період

Деякі норми податкового Закону №466 будуть відтерміновані: прийнято закон! (але його заблоковано)

Сьогодні, 17 грудня, на черговому засіданні ВРУ прийнято у другому читанні законопроєкт №4065 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування". За документ проголосували 296 нардепів.

Поки що остаточного тексту Закону ще не оприлюднено, а на сайті ВРУ міститься текст законопроєкту до другого читання. Проте вже зараз очевидно, що змін багато, хоча більшість з них можна згрупувати. Про зміни, передбачені законопроєктом, ми писали тут.

Як зараз зазначено на сайті ВРУ, Закон передбачає:

  • впровадження прозорих і деталізованих механізмів реалізації положень щодо обмежень, запроваджених для запобігання ухиленню від оподаткування;
  • визначення чітких та зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній,
  • надання платникам податків достатнього часу для забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування відповідних об'єктів оподаткування (з урахуванням обмежувальних заходів, пов’язаних з COVID-19).

Зміни внесено до Податкового кодексу, Закону №265/95-ВР та Закону №466-IX, які спрямовані на уточнення:

  • деяких положень трансфертного ціноутворення;
  • підстави припинення адміністративного арешту;
  • положення щодо коригування фінансового результату до оподаткування щодо операцій, які не мають ділової мети;
  • особливості справляння акцизного податку;
  • особливості оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду;
  • положення щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій тощо.

За законопроєктом до другого читання, цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до пп. 140.5.4, 140.5.6, 140.5.5-1 ПКУ, що набирають чинності з 1 січня 2022 року. Як тільки з'явиться остаточний текст цього Закону, ми його обов'язково проаналізуємо його в окремому матеріалі.

 

UPD_22/12/2020

Але 21 грудня з'явився проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування (реєстр. № 4065 від 07 вересня 2020 року). Його можна переглянути тут. Тому поки її не розгляне ВРУ, закон не може бути підписано ані спікером ВРУ, ані Президентом.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»