• Посилання скопійовано

Як повернути надміру сплачені податки за допомогою Електронного кабінету?

Податківці нагадують про свій електронний сервіс – можливість подання заяви на повернення надміру або помилково сплачених податків та зборів у Електронному кабінеті платника податків

Як повернути надміру сплачені податки за допомогою Електронного кабінету?

Повернути помилково та/або надміру сплачені податкові платежі платники податків можуть і через Е-кабінет, - повідомляє ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Для цього у головному меню Електронного кабінету у розділі «Заяви, запити для отримання інформації» необхідно вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (J1302001 – для юридичних осіб або F1302001 – для фізичних осіб). Після заповнення необхідних реквізитів заяви, її необхідно зберегти, підписати та відправити територіальному органу ДПС.

Заяву необхідно подати до територіальних органів ДПС протягом 1095 днів від дня виникнення помилково чи надміру сплаченої суми чи пені.

Надміру чи помилково сплачені кошти платник може повернути на власний рахунок, (за умови відсутності податкового боргу, або ж його повного погашення – ст. 43 ПКУ) або ж погасити ними податковий борг.

Тому в заяві слід зазначити напрям перерахування коштів:

  • на погашення грошового зобов’язання чи податкового боргу з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • на банківський поточний рахунок платника податків;
  • на повернення коштів у готівковій формі за чеком у разі відсутності у платника рахунку в банку (п. 43.4 ПКУ).

Щодо ПДВ, то у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування ПДВ у порядку, визначеному п. 200-1.5 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ, а у разі його відсутності на момент звернення, чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок в установі банку (п. 43.4-1 ПКУ).

Згідно п. 43.5 ПКУ контролюючий орган не пізніше п’яти робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення належних коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

На підставі отриманого висновку орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом п’яти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платникам податків. Повернення платнику податків помилково чи надміру сплачених коштів здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»