• Посилання скопійовано

Ставки місцевих податків та зборів на 2021 рік шукайте на сайті ДПС

Вже розпочалася пора декларування юрособами щодо місцевих податків на 2021 рік. Тож кожному з них потрібно перевірити, за якими ставками слід сплачувати ці податки у 2021 році

Ставки місцевих податків та зборів на 2021 рік шукайте на сайті ДПС

Де знайти інформацію про ставки?

Інформації щодо ставок податків, зборів, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна знайти на офіційному веб-порталі  ДПС за посиланням (окремо для фізосіб та юросіб у розрізі областей). 

Та в багатьох платників податків виникає питання: наскільки точна ця інформація і де податківці її беруть?

Податківці наголосили: вони не наділені повноваженням здійснювати контроль за своєчасністю та правильністю прийняття органами місцевого самоврядування рішень про встановлення місцевих податків та зборів

Тому платники податків для уточнення інформації щодо прийнятих рішень можуть звертатися до місцевої ради, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування.

Проте за ПКУ така інформація у податківців має бути і передати її мають самі місцеві ради.

 

Ставки місцевих податків встановлює місцева рада

Відповідно до положень п. 12.3 ПКУ сільськими, селищними, міськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі – Ради), при прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів обов’язково визначаються об’єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов’язкові елементи, визначенні ст. 7 ПКУ з дотриманням критеріїв, встановлених розд. XII ПКУ для відповідного місцевого податку чи збору.

Якщо в рішенні органу місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати не визначено термін його дії, таке рішення є чинним до прийняття нового рішення.

У разі якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків та/або зборів, Рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, що є обов’язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки та/або збори справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків та/або зборів.

Тож органи місцевого самоврядування у 2020 році могли не приймати рішення про встановлення місцевих податків та зборів. У такому випадку, у 2021 році:

  • єдиний податок та податок на майно (в частині транспортного податку та плати за землю, крім земельного податку за лісові землі) будуть справлятися із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня 2020 року, 
  • податок на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки), збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір та земельний податок за лісові землі (у разі їх встановлення) – за ставками, що визначені у діючих попередніх рішеннях.

Зміна ставок місцевих податків та/або зборів, податкових пільги зі сплати місцевих податків і зборів потребує прийняття органом місцевого самоврядування нового рішення або внесення змін до діючого рішення.

Докладніше про це читайте у роз’ясненні ДРС.

Якщо орган місцевого самоврядування у 2020 році прийняв рішення (або розробив проект рішення) на виконання Законів України від 30.03.2020 р. №540 та від 13.05.2020 р. №591 в частині зменшення ставок єдиного податку та/або плати за землю, та/або податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. Таке право у 2020-му році у місцевих рад було, проте тільки у бік зменшення податкового навантаження, і прийняти таке рішення місцеві ради могли протягом усього 2020 року (на такий рік). При цьому, якщо на 2021 рік місцева рада нові ставки не встановила, ті, що були затверджені на 2020 рік, діятимуть і у 2021 році (до наступних змін).

Проте, як би не було, місцеві ради зобов’язані надсилати в електронному вигляді копії відповідних рішень до місцевих органів ДПС. А ті, в свою чергу, мають надсилати таку інформацію центральному податковому органу – ДПСУ.  А той зобов’язаний оприлюднити таку інформацію на своєму сайті. Цього вимагає пп. 12.3.3 ПКУ.

Тож, інформація на сайті ДПСУ має бути актуальною. Проте вона залежить від того, наскільки швидко місцеві ради визначаться із розміром ставок та пільг і повідомлять про це податківців. При цьому відсутність оприлюднення нових ставок і пільг на сайті ДПСУ ніяк не впливає на їх чинність. Тому, якщо ви бачите, що інформація щодо ставок та пільг у вашому регіоні в 2021 році не змінилася, це може означати, що місцева рада їх просто не переглядала, і помилки тут немає. Проте краще уточнити у представників місцевої ради.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»