• Посилання скопійовано

Мінфін підкоригував порядок застосування податкової застави контролюючими органами

Зокрема, змінами передбачено підвищення максимальної суми податкового боргу для незастосування права податкової застави до 180 н.м.д.г.

Мінфін підкоригував порядок застосування податкової застави контролюючими органами

Мінфін наказом від 21.01.2021 р. №30 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 05.02.2021 р. за №161/35783) вніс зміни до Порядку застосування податкової застави контролюючими органами. Його приведено у відповідність до пунктів 15 і 53 розділу І Закону  №466-IX.

Нагадаємо, що Законом №466 внесено зміни до статті 41 ПКУ в частині розмежування функціонування контролюючих органів за податковим та митним напрямами.

Також Законом №466 статтю 93 ПКУ доповнено новими підставами для звільнення майна платника податків з-під податкової застави. Так, відтепер майно платника податків звільнятиметься з податкової застави у тому числі з дня:

  • отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням) в установленому законодавством порядку; 
  • отримання платником податків внаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження або в інших випадках, передбачених статтею 55 Кодексу, рішення відповідного органу про визнання протиправними та/або скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов’язання;
  • отримання платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, відповідно до статті 92 ПКУ.

Крім того, змінами передбачено підвищення втричі максимальної суми податкового боргу для незастосування права податкової застави. Так,  тепер право податкової застави не застосовуватиметься, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 н.м.д.г. (раніше було  60 н.м.д.г.). У гривнях 3060 грн (раніше 1020 грн).

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 10.02.2021 р. не опублікований.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»