• Посилання скопійовано

«Шведський стіл» та безоплатне харчування для працівників: які податкові наслідки?

Як оподатковувати ПДВ «шведський стіл» та безоплатне харчування для працівників? Чи виникають наслідки з ПДФО, ЄСВ та податку на прибуток?

«Шведський стіл» та безоплатне харчування для працівників: які податкові наслідки?

Коментар до ІПК ДПС від 28.09.2021 р. № 3596/ІПК/99-00-21-03-02-06

та від 29.09.2021 р. № 3608/ІПК/99-00-21-03-02-06

ПДВ

Товариство забезпечує своїх працівників безоплатним харчуванням. Суми ПДВ, нараховані (сплачені) Товариством у зв’язку з придбанням продуктів харчування та послуг із забезпечення безкоштовного харчування своїх працівників, включаються до складу податкового кредиту Товариства. Вартість безкоштовного харчування, наданого працівникам, включається Товариством до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування ПДВ та пов’язані  з отриманням доходів. Чи виникають за таких умов податкові зобов’язання з ПДВ?

Податківці у відповіді на такий запит навели загальні норми ПКУ, якими встановлено визначення постачання товарів, об’єкт та база оподаткування ПДВ.

Нагадаємо, що згідно з пунктом 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 розділу V ПКУ. А постачанням товарів вважається в тому числі безоплатна передача майна іншій особі. Це передбачено пп. «в» пп. 14.1.191 ПКУ. При цьому постачанням послуг також вважається постачання послуг іншій особі на безоплатній основі (пп. «в» пп. 14.1.185 ПКУ).

Окремо податківці згадали й норму пункту 188.1 ПКУ. За нею база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизу). При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижчою ніж ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою ніж звичайні ціни.

У цій же нормі наголошено, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Податківці не забули  навести й норми п. 198.5 ПКУ. Окремо вони наголосили, що господарською діяльністю згідно з підпунктом 14.1.36 ПКУ є діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.

Але це все загальні правила для нарахування податкового зобов’язання з ПДВ. А у випадку, який наводиться у запиті, такого нарахування можна уникнути!

Адже вартість харчування, наданого працівникам безкоштовно, включається до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів.

Тому з метою оподаткування таке харчування визнається таким, що призначається для використання/використане в господарській діяльності, та не визначається як окрема операція з постачання, оскільки підлягає оподаткуванню у складі вартості товарів/послуг, що постачаються Товариством.

Додаткового нарахування податкових зобов’язань за правилами, встановленими пунктом 198.5 ПКУ, не здійснюється.

А ось інша ситуація. Товариство планує організувати для найманих працівників безкоштовне харчування за принципом «шведського столу». Разом з тим Товариством не надано інформації, за рахунок яких джерел відшкодовується вартість товарно-матеріальних цінностей, послуг, основних засобів, за рахунок яких формується собівартість безоплатно наданого харчування для таких працівників.

Через це податківці у відповіді на питання навели два можливі варіанти податкових наслідків з ПДВ при проведенні безоплатного харчування працівників. А саме:

  1. Якщо вартість харчування, наданого працівникам безкоштовно, за принципом «шведського столу», включається до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів, таке харчування визнається таким, що призначається для використання/використане в господарській діяльності та не визначається як окрема операція з постачання, оскільки підлягає оподаткуванню у складі вартості товарів/послуг, що постачаються Товариством. Додаткового нарахування податкових зобов’язань за правилами, встановленими пунктом 198.5  ПКУ, не здійснюється.
  2. Якщо вартість безкоштовного харчування, наданого працівникам, за принципом «шведського столу» не включається до вартості товарів/послуг, що постачаються Товариством, то операції з надання харчування визнаються  окремою операцією з постачання, що надається безоплатно. Податкові зобов’язання за такою операцією нараховуються в загальновстановленому порядку. База оподаткування ПДВ визначається згідно з пунктом 188.1 ПКУ. За такою операцією Товариство зобов'язане скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною.

 

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Слід сказати, що останнім часом податківці наполягають на тому, що все, що працівнику надається безоплатно і для задоволення його особистих, а не службових потреб, це додаткове благо і його треба оподаткувати. Або ж, оскільки у п. 164.2 ПКУ саме такого виду доходу не передбачено, податківці класифікували його як інші оподатковані доходи (пп. 164.2.20 ПКУ).   А ще вони класифікували такий дохід як базу для нарахування ЄСВ.

І все це незважаючи на проблему з визначенням конкретної суми доходу кожного працівника (як це відбувається, наприклад, у ситуації із «шведським столом»). Про це ми писали тут.

Натомість у  підкатегорії 103.02 «ЗІР»  і досі зазначено головний, і на нашу думку, дуже розумний принцип: оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

Саме тому, наприклад, вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників. Оскільки є гуртове споживання, немає ні персоніфікації доходу, ні можливості визначення його конкретної суми.

Але, якщо харчування працівників персоніфіковано та надається окремо за порціями кожному, то ПДФО та військового збору не оминути. При цьому ПДФО такий дохід буде оподатковуватися зі застосуванням «натурального» коефіцієнту (п. 164.5 ПКУ). І оскільки у Переліку № 1170 немає такого виду доходу, як безоплатне харчування (крім того, яке прирівнюється до добових, та лікувально-профілактичного харчування), доведеться нараховувати на його вартість ЄСВ.

 

Податок на прибуток

Зазначимо, що розд. ІІІ ПКУ не передбачено податкової різниці щодо операції з безоплатного харчування працівників. Тобто такі операції впливають на фінрезультат за правилами бухобліку. А в бухобліку витрати на безоплатне харчування відображаються залежно від облікової політики підприємства.

Якщо розглядати запропоновані податківцями вище варіанти:

  1. вартість харчування, наданого працівникам безкоштовно, включається до вартості товарів/послуг, - Дт 23, 91 Кт 20, 28, 63. Тобто, яке б не було харчування, виготовлене в столовій роботодавця, або в сторонньому кафе чи фізособою, чи просто придбане у магазині, і самі продукти харчування, і послуги з його приготування списуються або прямо на собівартість власної продукції, або на витрати, повязані з її виробництвом;
  2. в іншому випадку краще вартість такого харчування відносити до складу інших операційних витрат — субрахунок 949 «Iнші витрати операційної діяльності».

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»