• Посилання скопійовано

Бізнес ще раз звертається до влади щодо ризиків прийняття законопроєкту №5600

Бізнес направив відкрите звернення ФРУ до Президента, Верховної Ради, Уряду України щодо ризиків прийняття проекту Закону №5600

Бізнес ще раз звертається до влади щодо ризиків прийняття законопроєкту №5600

Федерація роботодавців України висловлює глибоке занепокоєння щодо критичних ризиків для розвитку бізнесу, інвестиційного клімату та економічного розвитку в цілому, пов’язаних із можливим поверненням до розгляду та прийняттям проєкту Закону №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

18 листопада Верховна Рада України ухвалила рішення про зняття з розгляду проекту Закону №5600. ФРУ та інші загальнонаціональні об’єднання бізнесу неодноразово звертались до Уряду і парламенту стосовно доопрацювання найбільш негативних для бізнесу положень законопроєкту №5600, які посилять тиск на легальний бізнес та створюватимуть передумови для тінізації підприємницької діяльності.

Роботодавці не погоджуються із неврахуванням більшості пропозицій українського бізнесу, насамперед – виробників, щодо ключових відверто фіскальних, але малоефективних положень законопроєкту.

Більше ніж неприємною несподіванкою для бізнесу, що працює в Україні, стало включення до Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ декларації намірів Уряду щодо прийняття основних положень законопроєкту №5600.

Переконані, що взяття таких зобов’язань країною без спроб пошуку консенсусу щодо балансу інтересів бізнесу і держави не спрятиме сприйняттю суспільством й інших чутливих законодавчих змін, які опрацьовуються Урядом та в парламентом.

Серед основних новел законопроєкту, на доопрацюванні яких наполягає бізнес є:

  • скорочення терміну на включення сум ПДВ до податкового кредиту за зареєстрованими податковими накладними з 1095 до 180 календарних днів;
  • обмеження права виїзду керівника платника податків за кордон за наявності податкового боргу понад 1 млн грн;
  • обмеження 50 відсотками суми від’ємного значення об'єкту оподаткування минулих років, яку можна включити в фінансовий результат до оподаткування для великих платників податків - особливо після складного 2020 року, пов'язаного за пандемією та карантинними обмеженнями;
  • трикратне збільшення ставки екологічного податку на двоокис вуглецю та інші забруднюючі речовини;
  • оподаткування доходів селян від продажу сільськогосподарської продукції;
  • неврегульованість питань оподаткування закупівлі у громадян вторинної сировини (макулатури, склобою, пластику тощо);
  • запровадження необґрунтованого оподаткування продажу фактично знеціненого та списаного майна у вигляді металобрухту.

Федерація наголошує, що законопроект не враховує позицію бізнесу, ігнорує принципи стабільності й прогнозованості податкової політики та матиме негативний вплив на сумлінних платників податків.

Закликаємо Верховну Раду України не повертатися до розгляду законопроекту № 5600 як такого, що створить умови для посилення необґрунтованого тиску на бізнес та погіршення інвестиційного клімату в Україні.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»