• Посилання скопійовано

Хто утримує податки з кешбеку за покупки?

Хто та скільки повинен сплатити податків з сум кешбеку, що покупці отримують від магазинів на свої рахунки? Чи потрібно нараховувати ПДВ на суми кешбеку?

Хто утримує податки з кешбеку за покупки?

Коментар до ІПК від 12.11.2021 р. № 4292/ІПК/99-00-04-03-03-06

Кешбек у дослівному перекладі з англійської  виразу "cash back" – це повернення готівки. А саме, це повернення частини коштів за покупки в магазинах.

Офіційно у вітчизняному законодавстві цей термін так і не прижився (хоча спроби вже були).

Тому і процедура кешбеку наразі є не обов’язковою, і проводиться лише тими суб’єктами господарювання, які запроваджують таку акцію.

При цьому кешбек - це не віртуальні бали чи бонуси, які можуть стати в пригоді чи ні, які  по-різному конвертуються у гроші і т.д. Кешбек –  саме це повернення грошей покупцям в разі виконання ними певних умов, наприклад, щодо обсягу покупок.  Таким чином, покупка з кешбеком стає більш вигідною, ніж звичайна покупка.

Розмір кешбеку в магазинах може бути різним, але, як правило, встановлюється у певному відсотку від витраченої суми. Кешбек можна отримати на банківську карту, мобільний телефон або електронний гаманець, та витратити на свій розсуд, без прив'язки до магазину, який його надав. Правила кешбеку, як і щодо будь-яких інших заходів для залучення покупців, затверджуються і розповсюджуються продавцями.

Але найбільш поширеними є наразі програми кешбеку від банків – для клієнтів, які розраховуються картками. Зараз майже у кожного комерційного банку є партнерські заклади, в яких діє програма щодо повернення частини коштів його клієнтів. Для того, щоб можна було скористатися кешбеком в таких закладах, потрібно оформити в цьому банку картку, до якої підключена послуга кешбеку. Під час оплати певних послуг чи товарів за такою  карткою з кешбеком на рахунок картки повертається певний відсоток від витрачених коштів.

Банки укладають угоди з різноманітними, яким це вигідно, оскільки в них збільшуються продажі через залучення нових клієнтів. А самі клієнти, здійснюючи покупки в тих самих магазинах, що й завжди, але заходячи через спеціальний сервіс - отримують частину коштів назад. Для цього потрібно лише зареєструватись та створити обліковий запис в обраному сервісі.

Отже, розглянемо найбільш поширену ситуацію. Продавець має намір укласти договір співпраці з банком, який є емітентом платіжних карток, за допомогою яких покупці – фізичні особи придбавають товари в магазинах цього продавця. Відповідно до умов проєкту договору з банком продавець перераховує банку кошти, які банк вже від свого імені виплачує клієнтам – фізичним особам у вигляді кешбеку.

І ось продавець  надав податківцям запит на індивідуальну консультацію з двома запитаннями:

1. Хто буде виступати податковим агентом при виплаті доходів фізичним особам у вигляді кешбеку?

2. Чи оподатковується ПДВ операція з виплати продавцем банку суми кешбеку?

 

Кешбек і ПДФО (а також військовий збір)

У коментованій ІПК  податківці зауважили, що в копії проєкту договору співпраці, доданого до звернення, зазначено:

«Банк зобов’язаний нараховувати клієнтам суми Партнерського кешбеку, виконувати функції податкового агента, утримувати із суми Партнерського Кешбеку суми податків, зборів та інших обов’язкових платежів у порядку та розмірах, які встановлені законодавством, перераховувати суми податків, зборів, інших платежів до державного або місцевого бюджету та подавати інформацію щодо таких доходів та утриманого податку/збору до контролюючих державних органів».

Враховуючи зазначене, грошова сума у вигляді кешбеку, що нараховується (надається, виплачується) фізичним особам за придбані у магазинах товари/роботи/послуги, включається податковим агентом до доходу платника податку – фізичної особи і оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Податковим агентом є саме той суб’єкт господарювання, який здійснює нарахування (виплату) фізичним особам суми кешбеку. В цьому випадку це банк, оскільки безпосередньо від нього на рахунки клієнтів надходить сума доходу у вигляді кешбеку.

Той факт, що підприємство-продавець заздалегідь перераховує банку суму кешбеку (тобто по суті воно фінансує цю операцію власними коштами), ще не робить продавця податковим агентом.

З огляду на умови договору з банком та умови надання кешбеку покупцям підприємство перераховує банку певну суму, з якої банк утримує ПДФО та військовий збір, а решту суми після утримання податків і зборів виплачує на рахунок покупця. Дохід клієнтів банку у вигляді кешбеку підпадає під ознаки інших доходів у пп. 164.2.20 ПКУ, оскільки в ст. 165 ПКУ такий дохід, як кешбек, прямо не визначений. Ставка ПДФО для таких доходів – 18%, а військового збору 1,5%.

Оскільки банк є податковим агентом, то він також відображає цей дохід у додатку 4ДФ до єдиної звітності, що звільняє отримувачів кешбеку від подання декларації про майновий стан і доходи.

Для підприємства це витрати на збут – див. приклад.

 

Кешбек і ПДВ

Згідно з підпунктами «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Але щоб визначити, чи є перерахування кешбеку на адресу банка оподатковуваною операцією, податківцям виявилося замало інформації у запиті.

Вони зауважили, що у зверненні не зазначено, в межах надання яких послуг підприємством перераховуються банку кошти, що надалі виплачуються банком  фізичним особам у вигляді кешбеку, та кому такі послуги підприємством  надаються  (магазинам, банку тощо), а також не надано повну деталізацію договірних умов,  згідно з якими такі послуги надаються.

Але одразу слід зауважити, що підприємство-продавець в зазначеному випадку сплачує кошти, а не отримує їх. Навіть якщо гіпотетично уявити, що кошти перераховуються як плата за якусь послугу, то питання щодо податкових зобов’язань з ПДВ повинно виникати у банку як у отримувача коштів, а не у підприємства – платника цих коштів.

 

Приклад. Підприємство обіцяє своїм покупцям виплатити кешбек в розмірі 10% від вартості покупок, які вони зробили в його магазинах. У листопаді покупці зробили покупки на суму 65400 грн 10% кешбеку – це 6540 грн.

Ця сума кешбеку для підприємства – це його витрати на збут товарів, а для покупців – це сума оподатковуваного доходу.

Банк утримує з цієї суми:

  • ПДФО: 6540 * 18% = 1177,20 грн;
  • Військовий збір: 6540 * 1,5% = 98,10 грн.

Сума кешбеку до виплати на картки: 6540 – 1170,20 – 98,10 = 5271,70 грн.

Бухгалтерський облік у підприємства- продавця

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума

Дохід від продажу товарів

311

702

65400,00

Нараховано податкові зобов’зання з ПДВ

702

641/ПДВ

10900,00

Перераховано банку суму кешбеку

377

311

6540,00

Списано кешбек до складу витрат на збут

93

377

6540,00

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»