• Посилання скопійовано

«На трієчку»: бізнес вперше нейтрально оцінив податковий режим в Україні

Вперше за десятилітню історію дослідження інтегральний показник індексу опинився у нейтральній площині з результатом 3,01 бали з 5-ти можливих

«На трієчку»: бізнес вперше нейтрально оцінив податковий режим в Україні

Про це свідчить нова хвиля опитування «Податковий індекс» за 2021 рік, яку Європейська Бізнес Асоціація провела разом з EY в Україні. Вперше за десятилітню історію дослідження інтегральний показник індексу опинився у нейтральній площині з результатом 3,01 бали з 5-ти можливих. Нагадаємо, у попередньому періоді показник індексу складав 2,90 бали.

Переглянути презентацію

Зростання інтегрального значення здебільшого зумовлене суттєвим покращенням одного з компонентів індексу – оцінки фіскального тиску. Учасники опитування оцінили ситуацію щодо фіскального тиску на 3,63 бали з 5-ти можливих. Так, вдвічі порівняно з минулим роком зросла кількість респондентів, що не помітили жодних проявів тиску по відношенню до своєї компанії – 36% у 2021 році. Ще 14% повідомили, що фіскальний тиск був майже відсутній.

Кількість опитаних, які повідомили про відчутні прояви тиску також дещо зменшилась – до 19% (32% у попередньому періоді). Серед найбільш поширених методів фіскального тиску, які все ще спостерігаються, бізнес виділив необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами та необґрунтовані інформаційні запити.

Натомість якість податкового законодавства отримала найнижчу оцінку серед компонентів індексу та дещо знизилася порівняно з минулим роком – 2,71 бали з 5-ти можливих. Так, кількість незадоволених якістю податкового законодавства експертів вже два роки поспіль залишається незмінною та складає 30%. Більшість респондентів схиляються до задовільної оцінки – 65%, і тільки 5% опитаних нами фахівців вважають податкове законодавство якісним.

Так само стриману оцінку отримав фактор адміністрування податків і підготовки податкової звітності. Тільки 8% респондентів вважають цю процедуру легкою. Ще 28% переконані, що вона є обтяжливою, хоча більшість респондентів, а саме 64% оцінюють її задовільно. Головним негативним фактором, що впливає на підготовку податкової звітності та адміністрування, бізнес назвав поспішне запровадження нових правил та недостатність часу для пристосування до них. Хоча раніше переважали фактори кількості часу та кількості платежів.

Дещо зменшилася кількість респондентів, задоволених якістю податкового обслуговування – з 24% до 18%. Водночас більшість респондентів, зокрема 61% дали задовільну оцінку, і ще 21% відповіли, що не задоволені роботою податківців.

"Хочу зауважити, що опитування проводилось напередодні масового блокування ПДВ накладних у грудні, тому Податковий індекс не відображає повної картини за 2021 рік. Зокрема, компанії активно почали звертатись про допомогу та підтримку в питаннях розблокування ПДВ накладних, а на додачу до цього ми всі стали свідками кількох гучних рішень податкової за результатами проведення перевірок. Отже, ми хотіли б звернути увагу, що на тлі загального покращення ситуації з фіскальним тиском, бізнес все ще стикається з його кричущими проявами з боку податкової в кінці року" - зауважила Заступник директора з представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації Світлана Михайловськ.

Драматично низькою залишається кількість респондентів, які вважають, що чинний податковий режим сприяв розвитку їхнього бізнесу – таких виявилося лише 6% (7% минулого року). Серед пріоритетних напрямків для подальшого вдосконалення сфери оподаткування на перше місце експерти поставили оподаткування персональних доходів, потім – оподаткування прибутку підприємств, і насамкінець – податок на додану вартість.

Серед пропозицій в податковому напрямку, що могли б полегшити життя бізнесу на період дії карантину, експерти Асоціації назвали, зокрема, визнання значимості первинних документів в електронному вигляді, відсутність штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та мінімізацію податкових перевірок, вчасність надання відповідей ДПС на запити платників податків.

Володимир Котенко Керівник податково-юридичної практики EY в Україні, голова Податкового комітету Асоціації, зазначив: "Питання оподаткування залишаються стабільно дражливими для значної частини бізнесу. Також стабільним залишається перелік скарг платників щодо вад системи та практик оподаткування в Україні. Втім, все чіткіше кристалізується думка бізнес спільноти щодо першочергових змін, яких потребує податкове законодавство".

Довідково:

Дослідження «Податковий індекс» Європейської Бізнес Асоціації проводиться з 2011 року.

Індекс складається з чотирьох рівнозначних компонентів:

  • Якість податкового законодавства;
  • Обтяжливість/легкість адміністрування податків;
  • Фіскальний тиск;
  • Якість податкового обслуговування.

У поточній хвилі опитування взяли участь 101 фахівець у сфері податків та фінансів членських компаній Асоціації. Опитування проводилося з 15 листопада до 3 грудня. Партнер опитування у 2021 році – компанія EY в Україні. Аналітичний партнер – Gemius.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»