• Посилання скопійовано

Чи вважається податковим боргом несплата податків під час війни?

За роз’ясненням ДПС, у період війни перебіг строків сплати податків та подання звітності зупинено. Тому починаючи з 24.02.2022 і до припинення війни підстави для виникнення податкового боргу немає, а такі грошові зобов'язання вважаються не сплаченими

Чи вважається податковим боргом несплата податків під час війни?

Коментар до листа ДПС  від 05.05.2022 р. №4064/6/99-00-13-01-06

ДПС у своєму листі розповіла, чи виникає  заборгованість платників податків перед бюджетом у разі несплати податків в умовах дії режиму воєнного стану в Україні.

Спочатку податківці зупинилися на нормі п. 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. За нею тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті, а саме:

  • у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (підпункт 69.1); 
  • для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (підпункт 69.9).

Ці норми всі платники вже знають дуже добре та у всіх постає питання щодо необхідності доказувати, що не було можливості сплачувати податки під час війни. Податківці ці норми навели, але одразу висновку не зробили. Вони звернули увагу на інші загальні норми ПКУ.  

За п. 36.1 ПКУ податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи, податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

А відповідно до статті 38 ПКУ виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Це що стосується податкового обов’язку зі сплати податків. Щодо обов’язку звітування йдеться у п. 46.1 ПКУ. За цією нормою податкова декларація, розрахунок, звіт (далі – податкова декларація) – документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом, у випадках) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов'язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

А вже п. 57.1 ПКУ передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом, для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

І ось навівши ці норми, податківці змогли зробити висновок – на період дії правового режиму воєнного стану перебіг визначених ПКУ строків, зокрема сплати податків та зборів, подання звітності зупинено.

А це в свою чергу призводить до того, що починаючи з 24.02.2022 і до припинення/скасування правового режиму воєнного стану підстави для виникнення у платника податків податкового боргу в розумінні підпункту 14.1.175 ПКУ не виникає, а такі грошові зобов'язання вважаються не сплаченими.

Разом з тим податкова не згадала про шестимісячний строк після припинення/скасування правового режиму військового стану, протягом якого платник має виконати податковий обов’язок, якщо він не виконаний під час такого режиму. Мабуть, протягом такого строку податкового боргу також не виникатиме, а виникне він тільки по закінченні шестимісячного строку. 

Також ДПС окремо не вказала про можливість/неможливість виконання платником податкового обов’язку. З її відповіді начебто випливає, що податковий борг не виникатиме у всіх платників, незалежно від того, була у них можливість платити, чи ні. Щоправда, прямо вона на це питання не відповіла.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»