• Посилання скопійовано

З 1 січня сума акцизу з реалізованих уроздріб підакцизних товарів не включається до доходу і витрат підприємця

ДФС надала роз’яснення щодо оподаткування суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів

З 1 січня сума акцизу з реалізованих уроздріб підакцизних товарів не включається до доходу і витрат підприємця

ДФС у листі від 19.01.2017 р. №455/Л/26-15-13-02-15 зазначає, що до 01.01.2017 р. відповідно до п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування у такої фізичної особи — підприємця був чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця. Тобто до 01.01.2017 р. до доходу фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування включалась сума акцизного податку

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою -підприємцем від провадження госпдіяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ПКУ, але він не містив акцизного податку, включеного до вартості товару та сплаченого під час придбання.

Таким чином, фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування до 01.01.2017 р. не мала право включити до витрат суму сплаченого акцизного податку, включеного до вартості товару, який нею придбавається з метою подальшої реалізації.

З 01.01.2017 р. в ПКУ внесено зміни Законом від 21.12.2016 №1797-VIII. Тож, до 01.01.2017 р. сума акцизного податку з реалізованих госпсуб’єктами роздрібної торгівлі підакцизними товарами, у разі її включення до вартості проданих товарів, включалась до доходу фізособи-підприємця, але не включалась до переліку витрат, а з 01.01.2017 не включається ні до доходу, ні до витрат фізичної особи — підприємця.

Одночасно ДФС зазначає, фізичні особи-підприємці, крім тих, що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір, аналогічно до ПДФО.

Таким чином, до 01.01.2017 р. ПДФО та військовий збір сплачувався з доходу, до складу якого включалась сума акцизного податку. Починаючи з 01.01.2017 податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір сплачується з доходу, до складу якого не включаються суми акцизного податку.

ДФС також нагадує, що фізособи-підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, нараховують ЄСВ у розмірі 22 % на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності. Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) та більшою максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»