• Посилання скопійовано

Зареєструвати акцизну накладну можна протягом 1095 днів з дати складання

Чи може суб'єкт господарювання зареєструвати в ЄРАН акцизну накладну, з дати складання якої минуло 120 календарних днів?

Зареєструвати акцизну накладну можна протягом 1095 днів з дати складання

Податківці в "ЗІР" (підкатегорія 116.13.03) зазначають, що відповідно до п. 231.1 ПКУ платник акцизного податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в ЄРАП з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Реєстрація акцизних накладних та/або розрахунків коригування у ЄРАН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

При цьому у разі порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в ЄРАН ст. 120 - 2 ПКУ передбачено штрафні санкції:

  • за порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН - від 2 до 40% суми акцизного податку залежно від терміну затримки такої реєстрації;
  • за відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/ розрахунок коригування, - 50% суми акцизного податку.

При цьому суб’єкт господарювання може зареєструвати в ЄРАН таку акцизну накладну або розрахунок коригування до неї, якщо з дати їх складання минуло 120 календарних днів, але в межах строку позовної давності (1095 календарних днів).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»