• Посилання скопійовано

Повернення підакцизного товару: у яких випадках коригувати зобов’язання?

У яких випадках потрібно коригувати зобов’язання з акцизного податку при поверненні підакцизного товару, а у яких ні – відповідають податківці

Повернення підакцизного товару: у яких випадках коригувати зобов’язання?

Офіс великих платників податків у консультації від 27.04.2018 р. №1936/ІПК/28-10-01-03-11 розглянув ситуацію з повернення виробнику підакцизних товарів і зазначив, як таке повернення вплине на податкове зобов’язання виробника з акцизного податку.

Податківці зазначають, що коригувати податкове зобов’язання, чи ні, залежить від того, з якої причини здійснюється повернення товару. Розглянемо варіанти.

 

Повернення неякісного товару

Згідно з п. 217.5 ПКУ у разі повного або часткового повернення покупцем підакцизних товарів продавцю для усунення недоліків товару (продукції) або його знищення (переробки) у зв'язку з неможливістю усунення таких недоліків, платник податку - продавець проводить коригування податкових зобов'язань зі сплати акцизного податку у звітному періоді, у якому відбулося таке повернення.

Сума коригування обчислюється платником податку із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку, які діяли на дату виникнення податкового зобов'язання щодо таких товарів (продукції).

Сума коригування зазначається в декларації з акцизного податку за звітний період, у якому відбулось повернення неякісного товару покупцем (підтверджене первинними документами).

 

А якщо товар, що повертається, якісний?

Якщо відбувається повернення якісного товару, який в подальшому може бути реалізований, то виробник зобов’язання з акцизного податку не коригує. 

Однак, при наступному постачанні такого поверненого товару, повторно податкові зобов’язання нараховувати не потрібно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»