• Посилання скопійовано

Виготовляємо сигарети та цигарки на дому: чи треба реєструвати обладнання?

Податківці розповіли про особливості обліку механічних машинок для ручного набивання тютюном сигарет та цигарок. Чи треба вносити їх до Єдиного реєстру обладнання та до якої групи УКТ ЗЕД вони належать?

Виготовляємо сигарети та цигарки на дому: чи треба реєструвати обладнання?

Коментар до індивідуальної консультації ДФС від 29.08.2018 р. №3757/С/99-99-12-01-01-14/ІПК

Тютюнові крамниці пропонують любителям тютюнових виробів такий товар, як машинки для набивання тютюном сигаретної паперової трубки (гільзи). Використовуються такі машинки фізичними особами в домашніх умовах. У коментованій ІПК податківці відповідали на два запитання:

  1. чи потрібно включати відомості про механічні ручні машинки марки MAGNUS арт. 03-001, для набивання тютюном сигаретної паперової трубки (гільзи), які використовуються для ручного набивання пустих сигаретних трубок (гільз) тютюном в домашніх умовах до Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок?
  2. до якої товарної підкатегорії згідно з УТК ЗЕД відносяться механічні ручні машинки марки MAGNUS арт 03-001, для набивання тютюном сигаретної паперової трубки (гільзи), які використовуються для ручного набивання пустих сигаретних трубок (гільз) тютюном в домашніх умовах?

На перше запитання податківці прямої відповіді так і не надали, але зробили акцент на тому, що внесенню до Єдиного реєстру обладнання підлягає обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, що відноситься до товарної підкатегорії 8478 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД (обладнання для підготовки або обробки тютюну). Одночасно з цим виробництво тютюнових виробів здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії, а ліцензії на виробництво тютюнових виробів видаються лише суб'єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва тютюнових виробів, включаючи виготовлення тютюнової суміші, сигаретні цехи. Ось, власне, і вся інформація, надана щодо першого запитання.

З наведених в коментованій ІПК положень ми самостійно повинні дійти висновку, що механічні ручні машинки для набивання тютюном сигаретної паперової трубки (гільзи), які використовуються для ручного набивання пустих сигаретних трубок (гільз) тютюном в домашніх умовах, не є таким обладнанням для промислового виробництва сигарет та цигарок. Отже, відомості про них не потрібно включати до Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок. А оскільки машинки призначені для використання у домашніх умовах, то очевидно, що користуватимуться ними не суб’єкти господарювання, а фізичні особи для виготовлення сигарет та цигарок виключно для особистих потреб.

Для суб’єкта господарювання, який реалізує такі машинки, вони є звичайним непідакцизним товаром.

Щодо другого запитання автори коментованої ІПК надали поради, де можна відшукати інформацію з метою класифікації товару за кодами УКТ ЗЕД. Зокрема, можна використовувати:

  • Пояснення до УКТ ЗЕД, побудовані на основі Пояснень до ГС версії 2012 року та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу і затверджені наказом Державної фіскальної служби України від 09.06.2015 р. №401;
  • Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД з урахуванням характеристик товару, що є визначальними для їх класифікації згідно з УКТ ЗЕД, які прописані в достовірній техніко-технологічній документації.

Також за отриманням інформації щодо коду УКТ ЗЕД можна звернутися до митних органів за місцем акредитації або за місцем митного оформлення товару, відповідно до вимог Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №650.

Проте автори коментованої ІПК ознайомилися з  описом та принципом роботи товару «механічна ручна машинка марки «MAGNUS», яка розміщена в мережі Інтернет, і дійшли висновку, що цей товар можливо класифікувати у межах товарної позиції 8479  УКТ ЗЕД. Як бачимо, цей код відрізняється від коду обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, що відноситься до товарної підкатегорії 8478 – див. відповідь на перше запитання. 

Це також є аргументом на користь того, що інформація про такі машинки, якщо вони використовуються у особистих цілях та на дому, не підлягає включенню до Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»