• Посилання скопійовано

Зберігаєте пальне за різними адресами – створіть різні акцизні склади

ДФСУ розповіла на прикладі, як організувати облік пального, якщо резервуари розташовані за різними адресами та об’єднані трубопроводами

Зберігаєте пальне за різними адресами – створіть різні акцизні склади

ДФСУ у своїй ІПК від 29.03.2019 р. №1363/6/99-99-12-01-02-15/ІПК надали консультацію щодо визначення акцизних складів та обладнання їх витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками за таких умов:

Товариство 1 має три резервуари:

  • Резервуар №1, знаходиться у м. Бориспіль;
  • Резервуари №2 та №3, знаходяться у Бориспільському районі – тобто за іншою адресою, ніж резервуар №1.

Резервуари №1 та №2 з’єднані трубопроводом, який належить та обслуговується іншою юрособою – Товариством №2.

Резервуари №2 та №3 з’єднані трубопроводом, який належить та обслуговується самим Товариством №1, тому що вони знаходяться за однією адресою.

З урахуванням цього, Товариство 1 має декілька запитань щодо утворення акцизних складів, та обладнання цих складів витратомірами-лічильниками і рівнемірами-лічильниками. Прокоментуємо ці запитання та відповіді податківців.

 

Питання 1. Чи є окремим акцизним складом Резервуар №1, який знаходиться у м. Бориспіль та на нього є окремі правовстановлюючі документи?

Відповідь. Оскільки резервуар №1 розташований окремо від резервуарів №2 та №3 у м. Бориспіль, то він є окремим акцизним складом.

 

Питання 2. Чи є окремим акцизним складом Резервуар №2, який знаходиться у Бориспільському районі та на нього є окремі правовстановлюючі документи?

Відповідь. Резервуари №2 та №3 є іншим окремим акцизним складом, тому що вони розташовані за однією адресою у Бориспільському районі.

 

Питання 3. Чи є окремим акцизним складом трубопроводи Товариства 2, у яких зберігається і в послідуючому транспортується паливо Товариства 1? При цьому у Товариства 2 в даній технологічній схемі відсутні резервуари?

Питання 4. Чи є єдиним акцизним складом Резервуар №1, Резервуар №2, трубопроводи Товариства 2?

Відповідь. Податківці зазначають, що обидва трубопроводи не є акцизними складами за умов, що викладені у запиті Товариства 1. Відповідно, Резервуари №1 та №2 не об’єднуються в один акцизний склад.

 

Питання 5. Якщо усі ці об’єкти (Резервуар №1, Резервуар №2, трубопроводи) необхідно вважати єдиним акцизним складом , тоді хто є розпорядником такого акцизного складу та має подавати відомості про такі склади?

Відповідь. Як видно з відповідей на попередні запитання, розпорядником акцизних складів в даній схемі є тільки Товариство 1, у якого буде два акцизних склада.

 

Питання 6. Хто і де має встановлювати  витратоміри-лічильники?

Відповідь. Це питання Товариство 1 має вирішити самостійно, залучивши до цього компетентних спеціалістів. У свою чергу, вони можуть бути найманими працівниками самого Товариства 1 або залучатись зі сторони на умовах договору надання послуг тощо. Податківці зауважують, що при цьому треба розробити технологічну схему встановлення засобів вимірювання, розрахувати та підібрати перелік засобів вимірювання витратомірів-лічильників обсягу виробленого та реалізованого пального та рівнемірів-лічильників рівня пального, з урахуванням:

  • об’ємів зберігання пального;
  • діаметрів трубопроводів;
  • пунктів наливу;
  • інших технологічних аспектів у сфері обігу палива.

Головне те, що при цьому потрібно забезпечити  повноту обліку обігу пального. Водночас податківці не уточнили, що мається на увазі під «повнотою обліку». Це означає, що потрібно встановлювати витратоміри на кожному резервуарі, чи тільки в тих точках акцизного складу, у яких здійснюється відпуск пального? На нашу думку, повинен застосовуватися другий варіант, адже відповідно до п. 230.1 ПКУ відпуск пального без наявності витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників забороняється, при цьому не уточнюється, що ця вимога застосовується до окремих резервуарів. Отже, це слід розуміти так, що забороняється відпуск без наявності витратомірів-лічильників з акцизного складу загалом.

 

Питання 7. Чи потрібно під час внутрішнього переміщення нафтопродуктів в тому числі у технологічних цілях в межах одного складу між Резервуаром №2 та Резервуаром №3 встановлювати на трубопроводах витратоміри-лічильники?

 

Питання 8. У яких місцях необхідно встановлювати витратоміри-лічильники: в місці розташування колектора, який пов’язує в собі усі резервуари чи на трубопроводі у місці видачі (наливу) нафтопродукту (на усіх точках (стояках) пункту наливу)?

Відповідь на питання 7 та 8 випливає з відповіді на питання 6: витратоміри-лічильники слід встановлювати таким чином, щоб забезпечити повноту обліку обігу пального між акцизними складами Товариства 1. Отже, витратоміри-лічильники між Резервуаром №2 та Резервуаром №3 встановлювати не потрібно.

 

Питання 9. Які ліцензії на оптову торгівлю має отримати Товариство 1:

9.1 На кожний об’єкт нерухомого майна незалежно від його адреси, навіть якщо вони співпадають та окремо ліцензію для здійснення торгівлі за відсутності місць для оптової торгівлі?

9.2 На дві адреси, за яким розташовані об’єкти нерухомого майна та окремо ліцензію для здійснення торгівлі за відсутності місць для оптової торгівлі?

9.3 Інші ліцензії?

Відповідь. У відповідь на це запитання податківці просто послалися на ст. 15 Закону №481, згідно якої суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право оптової торгівлі пальним та зберігання пального на кожне місце оптової торгівлі пальним або кожне місце зберігання пального відповідно, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним – одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання. Ліцензії на право оптової торгівлі пальним видаються терміном на п’ять років органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

Конкретної відповіді на це запитання не було надано. Тож, на нашу думку, в даному випадку Товариству 1 слід отримати дві ліцензії на дві адреси зберігання пального, та окремо одну ліцензію для здійснення торгівлі за відсутності місць для оптової торгівлі. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»