• Посилання скопійовано

Чи складати акцизну накладну при реалізації талонів на пальне?

Чи є акцизний склад у торговця паливними картками або талонами? Хто і як складає акцизну накладну при відпуску пального за картками чи талонами?

Чи складати акцизну накладну при реалізації талонів на пальне?

Коментар до ІПК ДФС від 15.05.2019 р. №2181/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

Чи є акцизний склад у СГ, який реалізує паливні картки та талони на пальне?

ДФСУ в коментованій ІПК зазначила, що безпосередньо сама операція з реалізації паливних карток та талонів на пальне, під час якої не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального, з 01.07.2019 р. не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212  ПКУ. Це і все, що говорять податківці щодо продажу карток/талонів. 

А як же бути такому продавцю з акцизним складом та акцизними накладними? Чи реєструвати йому акцизний склад та чи складати акцизні накладні? Ми вважаємо, що у продавця карток/талонів не виникає акцизний склад та відповідно, не буде й обов’язку його реєструвати. Звідси випливає і відсутність обов’язку реєструвати акцизні накладні.

Хто складає акцизну накладну при заправці транспортного засобу на АЗС за картками/талонами?

Податківці у коментованій ІПК говорять, що постачальник пального при заправці транспортного засобу покупця Товариства на АЗС за  талонами, здійснює фізичну передачу (відпуск, відвантаження) пального з акцизного складу на акцизний склад пересувний у розумінні пп. 14.1.6 ПКУ. Тому при реалізації пального з акцизного складу до акцизного складу пересувного Постачальник (тобто АЗС) зобов’язаний скласти у двох примірниках акцизну накладну, зареєструвати перший примірник такої акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних, а другий примірник такої акцизної накладної у день її складання надіслати розпоряднику акцизного складу — отримувачу пального.

Реєстрація в Єдиному реєстрі другого примірника акцизної накладної здійснюється після фактичного отримання пального на акцизний склад/ акцизний склад пересувний, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за днем отримання пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного — отримувачем пального. Тут мається на увазі отримувач пального – той СГ, який заправився на АЗС за карткою чи талоном.

Отже, висновок податківців такий: при здійсненні зазначених вище операцій на покупця, який отримує пальне, при пред’явленні паливних карток на АЗС буде складена відповідна акцизна накладна та зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних за правилами, передбаченими пп. 231.6 ПКУ.

 

Наша позиція

Ми не можемо погодитися з цим висновком, тому що в даному випадку пальне реалізується у бак транспортного засобу. Відповідно до пп. 14.1.6 ПКУ не є акцизним складом паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або технічному обладнанні, пристрої. Тому відпуск пального у паливні баки транспортних засобів на АЗС не може розглядатися як подія для складання акцизної накладної, що видається покупцю. За фактом реалізації пального на АЗС складається акцизна накладна відповідно до до пп. 231.3 ПКУ: в одному примірнику у разі реалізації пального з акцизного складу будь-яким іншим особам - не платникам акцизного податку. Таким чином, АЗС не повинна складати акцизну накладну на пересувний акцизний склад покупця у двох примірниках.

Сподіваємося, податківці незабаром змінять свою позицію на правильну.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»