• Посилання скопійовано

ТОП-5 найпоширеніших помилок платників акцизу

Серед найпоширеніших помилок - ненарахування акцизного податку на втрачений підакцизний товар

ТОП-5 найпоширеніших помилок платників акцизу

Тему змін в акцизному законодавстві, які набрали чинності з 1 липня цього року, ми вже висвітлювали. Втім, вона залишається актуальною й, як то кажуть, не до кінця розкритою. Аналіз помилок, яких найчастіше припускаються платники, яскраве тому підтвердження.

Зупинемось на найбільш поширених – їх фахівці Офісу виявляють під час податкового супроводження виробників та імпортерів тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

 

Перша помилка: неправильне визначення періоду для отримання права на застосування звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з експорту (вивезення за митну територію України) підакцизних товарів. 

Платниками акцизного податку при формуванні даних акцизної декларації у графі 10 додатку 4 зазначається сума, що не підлягає оподаткуванню, базуючись на даних оформленої митної декларації, проте, без фактичного вивезення товарів за межі митної території України. 

Що треба пам’ятати: право на застосування звільнення від оподаткування  згідно з ст. 213.2.1 ПКУ експортованих підакцизних товарів виникає виключно у разі їх фактичного вивезення за межі митної території України.

 

Друга помилка: ненарахування акцизного податку на втрачений підакцизний товар внаслідок обставин, не визначених  у ст. 216.3 ПКУ та таких, що не можуть вважатися форс-мажорними.

Що треба пам’ятати: у разі виникнення дії форс-мажорних обставин, що призвели до втрати підакцизних товарів,  з метою застосування звільнення від оподаткування, передбаченого ст. 216.3 ПКУ, платникам податків рекомендовано отримати відповідний висновок Торгово-промислової палати про дію форс-мажорних обставин.

 

Третя помилка: нереєстрація виробниками тютюнових виробів ввезеного на митну територію України обладнання для підготовки або обробки тютюну (код УКТ ЗЕД 8478 10 00 00).

Що треба пам’ятати: як наслідок це призводить до відповідальності передбаченої ст. 17 Закону №481/95-ВР та накладання штрафу у розмірі 150 тисяч гривень.

 

Четверта помилка: невідповідність даних щодо реалізації підакцизних товарів, зазначених у Звітах про обсяги виробництва або придбання та реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів),  даним акцизної декларації.

Що треба пам’ятати: це може бути підставою для проведення контрольно-перевірочних заходів.

 

П’ята помилка: при самостійному донарахуванні акцизного податку платниками в уточнюючих акцизних деклараціях (а саме у додатку 8) не визначається пеня за недоплату грошового зобов’язання (ст. 129.1.3 ПКУ).

Що треба пам’ятати: це викликає необхідність донарахування такої пені за результатами камеральної перевірки, а також – застосування до посадових осіб адміністративної відповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку.

Зазначимо, що з початку року порушення вимог законодавства в частині сплати акцизного податку призвело до донарахування великим підприємствам акцизного податку та штрафних санкцій на суму понад 5 мільйонів гривень. 

Тож, шановні платники, традиційно закликаємо вас бути уважними. І  пам’ятайте: у разі виникнення запитань ви завжди можете звернутися за допомогою до свого податкового координатора.

 

Від редакції: 

Нагадаємо, що не у всіх випадках потрібно нараховувати акциз у разі втрати підакцизного товару. Зокрема, випадок, коли акциз не виникає, це коли кількість списаного підакцизного товару не перевищує встановлені державою норми.

Однак, існують й інші умови, за яких акциз щодо втраченого товару не виникає (пп. 216.3 ПКУ), зокрема, коли:

а) платник податку документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;

б) підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Як саме документально підтвердити втрату підакцизних товарів  у різних ситуаціях, дивіться тут

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»