• Посилання скопійовано

ДФС забезпечила реалізацію всіх норм законодавства щодо нової СЕА спирту

Заміна та технічне обслуговування витратомірів здійснюються у присутності податківця, який проводить пломбування місць можливого доступу до спирту

ДФС забезпечила реалізацію всіх норм законодавства щодо нової СЕА спирту

Із запровадженням системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП та СЕ) посилено контроль за обігом спирту. Про це повідомила директор Департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДФС Олена Антіпова.

Зокрема, починаючи з 1 липня, для суб’єктів господарювання – виробників спирту етилового Податковим кодексом встановлені вимоги щодо формування та реєстрації акцизних накладних в СЕАРП та СЕ, встановлення витратомірів-лічильників спирту етилового у місцях отримання та відпуску спирту, які повинні бути зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового. Дані з цих витратомірів-лічильників мають співставлятися з СЕАРП та СЕ.

«Встановлення та реєстрація витратомірів-лічильників– це одна із вимог статті 230 Податкового кодексу. Відвантаження спирту з 1 липня без них заборонено. Звертаю увагу, що ДФС здійснює реєстрацію лише тих витратомірів-лічильників, які вже встановлені.», – зазначила Олена Антіпова.

Встановлення, заміна та технічне обслуговування витратомірів здійснюються у присутності посадової особи ДФС, яка проводить пломбування місць можливого доступу до спирту.

За її словами, ці лічильники повинні формувати та передавати в електронному вигляді до контролюючого органу дані щодо отримання та відпуску спирту виробниками спирту етилового (розпорядниками акцизних складів) в місцях отримання та відпуску спирту етилового.

Разом з тим, на сьогодні виробники лікеро-горілчаної продукції забезпечені достатньою кількістю спирту етилового, а також мають значні залишки готової продукції для забезпечення потреби ринку.

«На всіх підприємствах-виробниках алкогольних напоївстаном на 10 липня є залишки готової продукції. Робота підприємств не зупинена. При цьому на липень поточного року суб’єктами господарювання – виробниками лікеро-горілчаної продукції замовлено 27,5 млн шт. марок акцизного податку, за які при виробництві сплачено 461,5 млн грн», – повідомила Олена Антіпова.

Державною фіскальною службою забезпечено реалізацію норм законодавства щодо запровадження СЕАРП та СЕ, зокремасформовано та оприлюднено всінеобхідніреєстри та рекомендовані форми електронних документів.

Так, станом на 10 липня в оновленому Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового зареєстровано понад 2700 платників, динамічно йде перереєстрація платників, які були зареєстровані у старій СЕАРП.

Олена Антіпова також підкреслила, що при відсутності затверджених форм документів, відповідно до ст. 46 ПКУ, платники податків можуть користуватися рекомендованими формами або подавати документи у довільній формі.

Крім того, Державною фіскальною службою підготовлено роз’яснення для суб’єктів господарювання – виробників спирту етилового стосовно можливих шляхів вирішення проблеми з відвантаженням спирту етилового до підприємств що використовують спирт у своїй діяльності, яке наразі проходить процедуру погодження в Міністерстві фінансів та Кабінеті Міністрів України.

***

Читайте також:

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»