• Посилання скопійовано

Виробляєте спиртовмісні ліки: чи реєструватися платником акцизу?

Чинним законодавством не передбачено реєстрації платником акцизу у разі вироблення спиртовмісних ліків

Виробляєте спиртовмісні ліки: чи реєструватися платником акцизу?

Офіс великих платників податків ДФСУ розповідає, що відповідно до пп. 14.1.6 ПКУ акцизний склад, зокрема, це спеціально обладнані приміщення на обмеженій території (далі – приміщення), розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Розпорядником акцизного складу є суб'єкт господарювання, який одержав ліцензію на право виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв, зареєстрований платником акцизного податку (пп. 14.1.224 ПКУ).

Перелік осіб, які відносяться до платників акцизного податку визначено п. 212.1 ПКУ. Платником акцизного податку є особа, на яку покладається виконання умов щодо цільового використання підакцизних товарів (продукції), на які встановлено ставку податку 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту у разі порушення таких умов.

Отримання (придбання) спирту етилового виробниками лікарських засобів здійснюється з метою його використання як сировини для виробництва лікарських засобів, зокрема, відповідно до пп. «б» пп. 229.1.1. ПКУ.

Постановою КМУ від 05.01.2011 р. №19 «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів» затверджено щорічні квоти на відвантаження виробникам лікарських засобів спирту етилового, що використовується для виробництва лікарських засобів (у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів і еліксирів, за ставкою акцизного податку в розмірі 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту етилового.

Відповідно до вимого п. 229.1.4 ПКУ на підприємствах, де використовують спирт за нульовою ставкою, встановлені податкові пости, порядок роботи яких затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №9.

Отже, Податковим кодексом не передбачено зобов’язання щодо реєстрації платником акцизного податку підприємств, які здійснюють виробництво лікарських засобів з використанням спирту етилового, крім випадків порушення суб’єктом господарювання виконання умов цільового використання спирту етилового, та утворення на території виробника лікарських засобів акцизного складу.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»