• Посилання скопійовано

Як буде функціонувати система автозіставлення показників обсягів обігу та залишків пального?

Мінфін оприлюднив проект Порядку функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового

Як буде функціонувати система автозіставлення показників обсягів обігу та залишків пального?

4 березня 2020 року Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового» (завантажити).

Його розроблено з метою забезпечення реалізації положень ст. 233 ПКУ у редакції законів №2628-VIII та № 391-IX.

Основними причинами необхідності прийняття проекту постанови є потреба в:

  • удосконаленні та спрощенні адміністрування акцизного податку з пального та спирту етилового;
  • підвищенні ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом і обігом пального та спирту етилового;
  • оптимізації контролю за повнотою та своєчасністю надходження до бюджету акцизного податку.

Проектом постанови пропонується вирішити проблему забезпечення перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками податку з обсягів ввезеного на митну територію України, виробленого та реалізованого на митній території України пального або спирту етилового, шляхом автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового.

З огляду на це, проектом постанови передбачено затвердити Порядок функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового. Цей Порядок визначає механізм функціонування системи автоматичного зіставлення показників (далі – система зіставлення). Ведення системи зіставлення покладається на ДПС.

При зіставленні здійснюватиметься порівняння у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД та для скрапленого газу – умовного коду 2711 (пропан або суміші пропану з бутаном, інших газів, бутану, ізобутану), акцизних складів та розпорядників акцизних складів показників із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, які сформовані згідно з п. 232.3 ПКУ за зареєстрованими документами, складеними у звітному місяці, за який проводиться зіставлення показників, та:

  • Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального, порядок ведення якого затверджено постановою КМУ від 22.11.2017 р. №891;
  • Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового щодо обсягів обігу спирту етилового, Порядок ведення якого затверджено постановою КМУ від 09.10.2013 р. №806.

У систему зіставлення вводяться показники станом на 1 число місяця, наступного за звітним. Зіставлення проводиться, починаючи з 16 числа кожного місяця, наступного за звітним. Зіставлення по одному звітному періоду може проводитись протягом 1095 днів.

Інформація за результатами зіставлення розміщуватиметься для платників в Електронному кабінеті платника, а для контролюючого органу формується електронний Журнал результатів зіставлення.

У Журналі результатів зіставлення фіксуються суб’єкти господарювання (розпорядники акцизних складів) у розрізі акцизних складів та кодів згідно з УКТ ЗЕД (умовного коду 2711), у яких наявні розбіжності між показниками системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів -лічильників рівня пального/Єдиного державного реєстру витратомірів -лічильників обсягу виробленого спирту етилового, понад встановлені допустимі значення.

На підставі результатів зіставлення платники можуть скласти та зареєструвати документи (акцизна накладна, коригуюча акцизна накладна, заявка на поповнення, коригуюча довідка тощо), необхідні для усунення розбіжностей у Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та/або Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі/Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

Контролюючі органи використовують результати зіставлення при перевірках з питань дотримання норм законодавства у сфері виробництва та обігу пального та спирту етилового.

Ця постанова набере чинності з 1 квітня 2020 р., але не раніше дня її опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проекту постанови можна надавати протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2, Міністерство фінансів України, e-mail: pavlyuksg@minfin.gov.ua

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»