• Посилання скопійовано

Електронний акциз: бізнес проти сканування кожної пляшки

У рамках запровадження електронного акцизу в Уряді обговорюється пропозиція ввести цьогоріч попляшковий облік алкогольних напоїв. Бізнес – проти

Електронний акциз: бізнес проти сканування кожної пляшки

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, урядом обговорюється пропозиція цього року ввести попляшковий облік бізнесом алкогольних напоїв. Іншими словами, пропонується встановити додаткову систему контролю крім обліку акцизних марок, начебто для посилення боротьби з підробками та контрабандою. Ця система передбачатиме нанесення та сканування додаткових елементів на пляшці задля їх перевірки на предмет легальності. Водночас, це тягне за собою необхідність переобладнання лінії для виробництва алкогольних напоїв для населення марок, вартість якого є більше $75 тис. Враховуючи те, що у імпортерів немає спеціальних ліній для виробництва алкогольних напоїв безпосередньо для України, а також той факт, що є велика кількість продукції, яка виготовляється закордоном, де немає можливості встановлювати будь-яке обладнання, вимога щодо додаткових елементів на пляшці ставить під загрозу існування імпорту алкогольних напоїв та надходження до бюджету від акцизного податку та інших платежів.  Крім того, для запуску даної системи необхідним є придбання бізнесом сканерів ($150-200 за 1 сканер) для сканування марок на кожному етапі дистрибуції, аби просканувати кожну пляшку на кожному етапі безпосередньо до реалізації. Крім того, існує ідея збільшити втричі вартість акцизної марки, аби зробити її більш якісною та такою, що важко підробити (зараз вартість марки складає 19 коп., пропонована вартість – понад 60 коп.). При цьому, досвід показує, що підробляють будь-які марки.

На думку бізнесу, дана пропозиція покладе додатковий фінансовий тягар на легальний бізнес, однак, навряд сприятиме детінізації ринку, адже механізм боротьби з нелегальним ринком – не передбачається. Тому, спільнота не підтримує запровадження будь-яких інструментів, спрямованих на облік в автоматизованій системі контролю за обігом підакцизних товарів кожної пляшки алкогольного напою на всіх етапах руху (переміщення) товару, а також нанесення будь-яких додаткових елементів контролю безпосередньо на пляшку, окрім самої марки акцизного податку.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»